Aceste 5 simptome pot indica afecțiuni neurologice!

Aceste 5 simptome pot indica afecțiuni neurologice!

Bolile neurologice afectează creierul, sistemul nervos periferic și măduva spinării. De aceea, este foarte important ca imediat ce apar primele simptome specifice, să vii la un consult de specialitate, înainte să apară complicații grave. Durerea de cap este unul din semnalele de alarmă și poate anunța instalarea unei afecțiuni neurologice. Iată care sunt și celelalte patru simptome la care este nevoie de maximă atenție!

Printre cele mai frecvente afecțiuni neurologice se numără accidentul vascular cerebral (AVC), distrofia musculară, epilepsia și scleroza multiplă, care au un potențial invalidant incredibil de ridicat. Acest lucru înseamnă că pot imobiliza la pat pacientul și îl pot împiedica să ducă o viață normală.

Afecțiunile neurologice pot fi asimptomatice, în fazele inițiale, când pot fi diagnosticate prin consult de rutină și un set de investigații suplimentare, precum și analize de laborator.

Înainte de a ajunge la un consult de specialitate, cu atât mai mult cu cât ai un istoric familial de afecțiuni neurologice, specialiștii Centrului Medical Doctor Luca îți recomandă să ai maximă atenție la aceste simptome, care pot indica instalarea unei afecțiuni neurologice!

Amețeala

Un simptom des întâlnit pentru afecțiunile neurologice, amețeala este un prim semnal că organismul nu funcționează corespunzător. Aceasta poate fi resimțită ca o stare de vertij, ce duce pacientul în imposibilitatea de a-și menține echilibrul. Dacă este asociată cu stări de greață, durere de cap și leșin, atunci probabilitatea să indice o afecțiune neurologică este foarte mare. În egală măsură, amețeala poate fi simptom și pentru afecțiuni din sfera ORL, însă consultul de specialitate este singurul care poate confirma sau infirma un diagnostic.

Durerea de cap

În ceea ce privește acest simptom, frecvența și intensitatea sunt foarte importante. Dacă durerea de cap se manifestă la un interval de câteva luni, atunci cel mai probabil nu reprezintă un semnal de alarmă, însă dacă apare des, alături de alte simptome ce produc disconfort (precum greață și vărsături), indică o afecțiune din zona neurologică.

Problemele de memorie

În marea majoritate a cazurilor, problemele de memorie reprezintă un simptom îngrijorător, mai ales atunci când vine vorba de memoria de scurtă durată sau în ceea ce privește activitățile recurente, cum ar fi deschiderea aragazului, închisul apei, plata facturilor. Orice tulburare cognitivă, care afectează capacitatea de învățare, memorie și judecată necesită consult de specialitate. Acestea pot indica afecțiuni precum Alzheimer sau traumatisme.

Tulburările de somn

Pentru mulți dintre pacienți, tulburările de somn reprezintă un semn de normalitate, cauza fiind stresul. Însă problemele de somn acute sau cronice pot duce la apariția afecțiunilor neurologice. Dacă tiparul de somn s-a schimbat sau se schimbă constant, suferi de insomnii sau te trezești în mijlocul nopții, este nevoie de investigații suplimentare.

Problemele de vedere

În majoritatea cazurilor, problemele de vedere pot fi tratate de oftalmolog. Însă nu în toate cazurile. Uneori, acestea pot indica o afecțiune neurologică. Atunci când acestea apar brusc, de exemplu, indică o lezare a nervilor optici. Scleroza multiplă este anunțată de acest simptom, care reprezintă de altfel și un semnal de alarmă.

Mare atenție la aceste simptome! Ele pot părea normale, naturale și trecătoare, însă toate necesită investigații suplimentare. Cu cât amâni consultul de specialitate mai mult timp, există un risc ridicat să te obișnuiești cu aceste simptome, însă afecțiunile avansează, chiar dacă tu nu mai resimți simptomele la aceeași intensitate.

Specialiștii Centrului Medical Doctor Luca sunt pregătiți să te ajute. Programează-te acum printr-un simplu telefon la numărul 0248 222 282.