Atenție la infecțiile urinare!

Atenție la infecțiile urinare!

Infecțiile urinare reprezintă unele din cele mai des întâlnite tipuri de afecțiuni, atât la pacienții bărbați, cât și la femei. În perioada sezonului cald, riscul de a dezvolta infecții urinare crește exponențial, din cauza faptului că umiditatea crescută și temperaturile ridicate favorizează dezvoltarea și înmulțirea bacteriilor și fungilor ce pot popula tractul urinar și zonele învecinate.

Infecțiile urinare  sunt afecțiuni care, dincolo de disconfortul creat, pot duce în timp la modificarea funcției normale a căilor urinare și rinichilor. În mod obișnuit, tractul urinar este steril, mai puțin ultima porțiune, populată cu bacterii, ce provin din zona perianală sau a organelor externe. În timp, bacteriile pot ascensiona, ducând la apariția uretritelor și cistitelor.

Care sunt diferențele între infecțiile urinare joase și cele înalte?

Infecțiile de tract urinar (ITU) pot fi joase și înalte, în funcție de zona pe care o afectează sau de segmentul de tract urinar afectat.

În cazul ITU joase, vezica urinară și uretra sunt cele afectate, iar atunci când vorbim de ITU înalte, sunt afectate uretrele și rinichii.  Din cauza structurii anatomice și a faptului că uretra este mai scurtă, femeile sunt mai predispuse către a dezvolta ITU joase, cu un risc ridicat de a dezvolta ITU înalte și complicații renale.

Care sunt cauzele apariției infecțiilor urinare?

Infecțiile urinare sunt produse de bacterii, care pot afecta orice parte a aparatului urinar. În majoritatea cazurilor, bacteria care duce la apariția acestei afecțiuni este Escherichia coli (E.coli). Temperaturile ridicate și umezeala pot favoriza atât apariția, cât și înmulțirea excesivă a acestei bacterii.

Contactul sexual poate favoriza și el apariția unei infecții urinare, favorizând migrarea bacteriilor către tractul urinar.

Dacă sistemul imunitar este slăbit, există predispoziția de a face o infecție urinară, de aceea este nevoie de maximă atenție, din acest punct de vedere. Asigură-te că ai un nivel optim de vitamina C, A, E, zinc, magneziu și fier.

Igiena necorespunzătoare a aparatului genital, spălăturile vaginale, apa sărată, clorul și nisipul, alături de purtarea lenjeriei intime foarte strâmte duc și ele la instalarea infecțiilor urinare. 

În cazul bărbaților, adenomul de prostată și contactele sexuale neprotejate sunt cele mai des întâlnite cauze ale infecțiilor urinare. Riscul cel mai crescut de a dezvolta această boală este în toaletele publice, așa că mare atenție!

Care sunt simptomele infecției urinare?

Simptomele diferă, în funcție de segmentul aparatului urinar care este afectat.

În cazul uretritelor - inflamații ale uretrelor, de exemplu, simptomele sunt ușoare și se pot manifesta prin secreții albicioase, durere și arsură la urinare. Aceste simptome apar gradual.

Atunci când vorbim de cistită, simptomele se instalează brusc, apare senzația de durere la urinare, iar frecvența urinărilor crește. De asemenea, poate să apară nevoia de a merge mai des la baie pe timpul nopții și se pot instala dureri lombare joase.

Pielonefrita acută este o inflamație a rinichilor și are simptome mult mai agresive. În cazul acesteia, apar frisoane, febră, dureri lombare, greață și vărsături. De reținut este faptul că în cazul copiilor, manifestările pot fi ușor diferite față de cele ale adulților: se instalează lipsa poftei de mâncare și durerile abdominale difuze.

Dacă nu sunt tratate, infecțiile urinare pot duce la complicații, precum insuficiență renală cronică și stricturi uretrale.

Cum este diagnosticată o infecție urinară?

Examinarea clinică și anamneza pacientului sunt primii pași în diagnosticarea unei infecții urinare. De asemenea, examenul sumar de urină și urocultura pot oferi informații suplimentare privind modificările chimice apărute la nivelul urinei și germenul care a produs infecția.

În unele cazuri, radiografia și ecografia renală pot fi recomandate, pentru a stabili stadiul de evoluție al bolii.

Dacă ai oricare din simptomele enunțate mai sus, vino la un consult de specialitate! La Centrul Medical Doctor Luca, beneficiezi de expertiza specialiștilor din Pitești, București și Craiova. Te poți programa acum, la numărul de telefon  0248 222 282.