Atenție la toxiinfecțiile alimentare!

Atenție la toxiinfecțiile alimentare!

Perioada sezonului cald se poate dovedi a fi, în unele cazuri, perioada în care riscul de a te alege cu toxiinfecții alimentare crește exponențial. De ce? Din cauză că nu întotdeauna consumăm alimente din surse sigure și nu întotdeauna ceea ce consumăm este preparat în condiții optime, mai ales atunci când suntem în concediu. Mare atenție la alimentele pe care le consumi! În acest material afli tot ceea ce trebuie să știi despre toxiinfecțiile alimentare și cum te poți feri de ele! 

O singură ieșire la terasă și te poți alege cu o toxiinfecție alimentară. Sau poate ți-a fost poftă de acel burger, cumpărat de la un food truck. Specialiștii Centrului Medical Doctor Luca îți recomandă să te ferești pe cât de mult posibil de locurile în care calitatea și siguranța alimentelor sunt îndoielnice. De asemenea, să ai foarte mare atenție inclusiv la modul în care pregătești mâncarea acasă, pentru că pericolul toxiiinfecției alimentare există și la propriul domiciliu!

Toxiinfecția alimentară este produsă de infecția cu virusuri, bacterii sau diferite tipuri de paraziți care contaminează alimentele, fie în procesul de transport al acestora, fie înainte de pregătirea propriu-zisă.

Cele mai des întâlnite microorganism care duc la toxiinfecții alimentare sunt norovirusul și salmonella, care ocupă, de altfel și primele locuri în topul nedorit al cauzelor toxiinfecțiilor alimentare. De asemenea, stafilococul auriu și campylobacter sunt la fel de des întâlnite, atât în cazul pacienților copii, cât și al pacienților adulți.

Cu excepția acestor microorganisme, mai sunt și câteva toxine care pot duce la toxiinfecții alimentare, unele fiind produse de bacterii, iar altele produse de diferite animale, pești și paraziți.

Cum recunoști o toxiinfecție alimentară?

Simptomele unei toxiinfecții alimentare țin foarte mult de tipul de microorganism care a dus la apariția infestării/contaminării. Simptomele generale pot fi febra, frisoanele, diareea și crampele abdominale. În majoritatea cazurilor, simptomele sunt ușoare și pot fi tratate la domiciliu.

În cazul contaminării cu stafiloloc auriu, simptomele pot să apară între 30 de minute și 8 ore de la ingerarea/atingerea alimentului contaminat.

Cele mai frecvente alimente contaminate cu stafilococ auriu sunt carnea, salatele, produsele de patiserie, precum și diferitele tipuri de salate sau cârnați.

Atunci când ne referim la salmonella, lucrurile stau puțin diferit, și asta pentru că simptomele pot să apară inclusiv la câteva zile după contaminare. Pentru a preveni infestarea cu salmonella, este indicat să gătim carnea de pasăre foarte bine și să avem atenție sporită la legumele și fructele crude pe care le consumăm.

În cazul infestării cu norovirus, simptomele apar după maxim 36 de ore și acestea sunt greață, diaree și crampe abdominale.

Simptomele sunt ușor diferite în cazul infestării cu E.coli, în care apar și vărsăturile, alături de tabloul clinic clasic de febră și crampe abdominale.

Chiar dacă în majoritatea situațiilor simptomele sunt ușoare, sunt și cazuri în care simptomele se agravează, iar pacientul TREBUIE să ajungă la o consultație de specialitate. Aceste cazuri sunt:

  • Vărsături dese
  • Diaree ce durează mai mult de 3 zile
  • Sânge în scaun
  • Deshidratare, ce se poate manifesta implicit prin amețeală, sete, slăbiciune musculară, parestezii.
  • Dureri abdominale intense

Pentru a preveni o toxiinfecție alimentară, primul pas este spălarea corectă a mâinilor și a alimentelor, mai mult de 20 de secunde. De asemenea, gătirea alimentelor la temperatura potrivită este la fel de importantă. Poți ține alimentele separate, pentru a evita contaminarea.

Dacă ai simptome specifice unei toxiinfecții alimentare, programează-te acum pentru un consult de specialitate la unul din specialiștii Centrului Medical Doctor Luca, la numărul de telefon 0248.222.282.