Care sunt cel mai des întâlnite probleme ale pielii?

Care sunt cel mai des întâlnite probleme ale pielii?

Problemele pielii pot apărea oricând, indiferent de anotimp. Cele mai multe dintre ele declanșează simptome care produc o stare mare de disconfort. Netratate, acestea se pot acutiza sau se pot răspândi la nivelul întregului corp. De aceea, atunci când suspectezi că ai o afecțiune a pielii, este indicat să vii la un consult de specialitate. Care sunt cele mai des întâlnite probleme ale pielii? Puteți afla din acest material.

Afecțiunile pielii se întâlnesc atât la femei, cât și la bărbați, indiferent de vârsta pe care o au. Chiar dacă afecțiunile pielii nu pun neapărat sănătatea generală în pericol, acestea crează un disconfort mare, atât fizic, cât și emoțional. Disconfortul este cu atât mai mare cu cât simptomele sunt vizibile la nivelul zonelor expuse ale corpului, cum ar fi fața, mâini și picioare.

Cele mai frecvente simptome ale bolilor de piele sunt roșeața, umflăturile și mâncărimile, la diferite intensități. Acestea apar în diferite zone ale corpului : unghii, păr, cavitate bucală, pe față, scalp, mâini, picioare sau chiar organe genitale.

Cauzele care duc la apariția bolilor de piele sunt diversificate. Frecvent, afecțiunile dermatologice sunt cauzate de infecții, alergii, alergeni, factori iritanți externi sau diferite dezechilibre hormonale. Pentru a stabili cauza exactă și planul de tratament eficient, este nevoie să mergi la un consult dermatologic de specialitate.

Care sunt cele mai frecvente afecțiuni ale pielii?

Acneea

Peste 80% dintre pacienții care ajung la dermatolog suferă de diferite forme de acnee, de la cele ușoare până la cele severe. Acneea nu pune în pericol viața pacientului, însă poate duce la stigmatizarea socială a acestuia, mai ales dacă forma de acnee este una severă. Acneea apare în momentul în care canalele care fac legătura între pori și glandele sebacee sunt acoperite sau înfundate, iar acest lucru facilitează înmulțirea bacteriilor ce duc la apariția infecțiilor. De aceea, rutina de îngrijire a feței este foarte importantă. Încearcă să folosești produse de calitate pentru curățarea și îngrijirea feței, mai ales loțiuni tonice fără alcool, care pot curăța eficient porii, fără să agreseze fața.

Tratamentele pentru acnee diferă de la un caz la altul. O formă moderată de acnee poate fi tratată prin utilizarea produselor dermato-cosmetice, în timp ce formele severe sunt tratate inclusiv cu antibiotice. Consultul de specialitate este cel care ajută la diagnosticare exactă și stabilirea unui plan de tratament.

Urticaria

Orice persoană poate dezvolta unul sau mai multe episoade de urticarie de-a lungul vieții. Urticaria este un răspuns alergic la un anumit aliment sau la un medicament și se manifestă prin apariția unor umflături mici și roșii, însoțite de mâncărimi. În cele mai multe din cazuri, urticaria dispare de la sine. Cu toate acestea, dacă pacientul afectat este copil, recomandarea este să vii cu el la un consult de specialitate, pentru a stabili cauza exactă și a elimina cât mai rapid simptomele. Nivelul de toleranță al copiilor este mult mai mic decât cel al adulților, de aceea este recomandată administrarea cât mai rapidă a unui tratament.

Dermatita atopică

Aceasta este o afecțiune frecvent întâlnită atât la copii, cât și la adulți. Dermatita atopică este o boală cronică a pielii și poate fi recunoscută ușor după zonele uscate ce apar la nivelul corpului, precum și după mâncărimile foarte mari, aproape permanente. Din cauza scărpinatului, pielea se poate crăpa și pot apărea leziuni. Atunci când aceste leziuni se vindecă, pielea devine solzoasă.

Rozaceea

Dacă tenul tău este aproape încontinuu roșiatic, este foarte posibil să  suferi de rozacee. Aceasta este o boală ”inofensivă”, dar care poate crea sentimente acute de jenă și rușine atunci când persoana este în public. Cel mai des, rozaceea apare la femei. Dacă nu este tratată la timp, aceasta poate progresa, iar venele mici de sânge pot deveni din ce în ce mai vizibile. Pentru tratarea acestei afecțiuni, medicul de specialitate poate recomanda medicamente topice și antibiotice orale.

Chiar dacă aceste afecțiuni nu sunt periculoase, ele au nevoie de tratament corespunzător, ce poate fi obținut numai în urma unei vizite la medicul dermatolog.

Pentru programări, ne poți contacta la numărul 0248 222 282. Pentru a vedea mai multe despre specialiștii Doctor Luca în Dermatologie, accesează acest link.