Care sunt cele mai des întâlnite afecțiuni ORL în timpul verii?

Care sunt cele mai des întâlnite afecțiuni ORL în timpul verii?

Vara înseamnă distracție, însă și atenție sporită la pericolele ce ne ”pândesc” la mare, în piscine și în bazinele de înot. Chiar dacă pare că este un anotimp sigur pentru sănătatea noastră, umezeala și căldura de afară nu fac decât să faciliteze dezvoltarea și înmulțirea bacteriilor. Acestea sunt cele mai des întâlnite afecțiuni ORL din timpul verii!

Bolile din zona ORL afectează atât adulții, cât și copiii. Măsurile de prevenție și starea sistemului imunitar sunt aspecte cât se poate de importante atunci când vine vorba de acest tip de afecțiuni.

Otitele externe, frecvente vara

Otitele externe apar frecvent la persoanele care merg la mare, ștrand sau bazinele de înot, fiind produsă de bacteriile din apă, care ajung să populeze canalul auditiv. Există un risc mai mare de a dezvolta această afecțiune în zonele care au umiditate accentuată și un climat cald, aspect care favorizează instalarea și înmulțirea bacteriilor.

Otita externă își face simțită prezența prin dureri intense, acute, resimțite de pacient ca un junghi. Acest tip de durere se intensifică, de cele mai multe ori, pe timpul nopții. Mai pot apărea și alte simptome, precum scăderea auzului, scurgerea de lichid incolor și senzația de mâncărime. Persoanele care își curăță ureche frecvent și care au un canal auditiv mai îngust pot fi predispuse către această afecțiune.

Sinuzitele și rinitele

Poate părea greu de crezut, dar sinuzitele și rinitele se întâlnesc destul de frecvent vara, iar cauza declanșatoare este ușor diferită de cea pe care o știai deja.

În timpul verii, riscul de a dezvolta rinite și sinuzite crește în spațiile dotate cu aer conditional, al cărui filtru nu a fost schimbat. Acest lucru face ca bacteriile să se adăpostească, să se înmulțească și să fie răspândite ulterior în toată camera, unde sunt inhalate prin respirație.  Astfel, apar durerile de cap, usturime în interiorul căilor nazale, secreții nazale abundente și uneori implicit sângerare nazală.

Cu toate că rinitele și sinuzitele pot avea simptome similare, există diferențe între aceste două afecțiuni, atât la nivel de simptome, cât și la nivel de soluții de tratament. Rinita este o simplă iritație produsă de agenți alergeni, iar sinuzita este inflamația mucoasei nazale. În cazul sinuzitei, în funcție de cauza declanșatoare, pot apărea și febra, durerea în gât și tusea. Netratată, sinuzita poate duce la complicații destul de grave, printre care se numără meningita.

Faringitele și laringitele

Aceste două tipuri de afecțiuni pot părea inofensive, însă produc mari stări de disconfort pacienților.

Faringita virală se instalează undeva în partea superioară a gâtului și duce la apariția durerii intense de gât, precum și a înroșirii locale. În funcție de gravitatea sau complexitatea cazului, pot apărea și simptome precum febră și rinoree, congestie nazală, strănut. Faringita virală este produsă de virusuri, cum ar fi rhinovirusurile și adenovirusurile. Pentru a diagnostica faringita virală, este nevoie de un consult ORL și prelevarea de probe din secrețiile nazale sau faringiene, precum și teste serologice.

Laringita este o inflamație a corzilor vocale, lucru ce schimbă modul în care aerul circulă la nivelul gâtului. Această schimbare duce implicit la o distorsiune a sunetelor și apariția unor disfonii sau a unei voci răgușite. Laringita poate avea și o cauză virală, cum ar fi o infecție cu un virus din categoria celor care produc gripa sau răceala. Destul de rar, laringita este produsă de o infecție bacteriană.

Laringita acută poate accentua disconfortul pacientului, manifestându-se prin febră de peste 39,4 grade, inclusiv dificultăți la respirație și chiar înghițire.

Diagnosticarea exactă a acestor afecțiuni se realizează în cadrul unui consult de specialitate. Rețineți faptul că oricare din aceste afecțiuni pot duce la complicații dacă nu sunt tratate corespunzător.

Programează-te acum pentru o consultație la unul din specialiștii Centrului Medical Doctor Luca, la numărul de telefon 0248 222 282