Care sunt cele mai des întâlnite cauze ale durerilor lombare?

Care sunt cele mai des întâlnite cauze ale durerilor lombare?

Durerea lombară poate să aibă multiple cauze, unele dintre acestea fiind legate de prezența unor afecțiuni, precum chistul pilonidal. Atunci când durerea persistă, iar intensitatea acesteia este mare, este nevoie de investigații suplimentare și de un diagnostic exact. Acestea sunt cele mai frecvente cauze pentru apariția durerii de spate!

Durerea de mijloc poate să apară în momentele în care te aștepți mai puțin, împiedicându-te să îți desfășori activitățile zilnice. Episoadele de durere pot fi scurte și intense sau se pot prelungi, imobilizându-te. Durerea lombară produce o senzație mare de disconfort și de cele mai multe ori, trebuie să fie investigată suplimentar, pentru ca medicul de specialitate să afle care este diagnosticul exact.

Durerea de spate poate să fie cauzată de afectarea musculaturii, a ligamentelor, de discurile intervertebrale deshidratate sau de articulaţiile dintre două vertebre.

Surplusul ponderal, cauză a durerii de mijloc

Kilogramele în plus sunt de multe ori o cauză pentru apariția durerilor lombare, deoarece greutatea mare duce la o presiune suplimentară asupra coloanei și musculaturii spatelui. În acest fel, apare durerea lombară, care poate să se manifeste pentru o perioadă de câteva săptămâni, cu o frecvență regulată, iar ulterior să apară periodic/sporadic. Faptul că durerea lombară nu este permanentă nu înseamnă că pacientul a scăpat de griji. De aceea, este recomandat ca pacientul să vină la un consult de specialitate, pentru a vedea dacă aceasta este cauza sau există alte motive medicale pentru manifestarea durerii.

Pozițiile incomode de la birou

Durerile lombare pot să apară ca urmare a unei poziții incorecte prelungite a spatelui. Acest lucru se întâmplă de obicei în cazul persoanelor care au muncă de birou și poziția rămâne fixă pe parcursul celor 8-9 ore de muncă. Această poziție fixă suprasolicită coloana și poate duce la dureri de mijloc. De aceea, este recomandat ca scaunul de birou utilizat să fie ergonomic, iar persoanele aflate în această situație să facă mici pauze de 5 minute, în fiecare oră, în care să își destindă musculatura și coloana.

Fumatul poate fi o cauză a durerilor de mijloc

Fumatul afectează vasele de sânge care ajută la irigarea musculaturii și coloanei vertebrale. Atunci când aceste vase de sânge sunt obstrucționate, este posibil să apară durerea de mijloc.

Activitatea fizică intensă

Orice activitate care presupune mișcări repetate de rotație și aplecare poate să creeze o predispoziție către durerile lombare. Cu atât mai mult, exercițiile fizice realizate incorect pot duce la același lucru. Orice activitate care implică suprasolicitarea coloanei și a discurilor intervertrebale, precum și a mușchilor spatelui poate avea aceeași consecință.

Deshidratarea discurilor intervertebrale

Discurile intervertebrale sunt structuri care au un nucleu plin cu lichid. Rolul acestora este de a ne ajuta să ne mișcăm coloana și de a distribui uniform presiunea. Atunci când acel lichid existent la nivelul nucleului discurilor intervertebrale dispare, apare durerea, mai ales după ce stăm mult timp în poziții fixe sau la ridicări și aplecări bruște. Durerea de spate mai poate avea drept cauză procesul de îmbătrânire. În acest caz, durerea apare mai ales noaptea, în repaus. Atunci când durerea de spate iradiază spre picioare, în timpul mersului, cel mai probabil este vorba de o presiune excesivă asupra articulațiilor intervertebrale. Dacă aceasta este puternică și persistă, este nevoie de un RMN, investigație care poate confirma sau infirma o hernie de disc.

Consultul de specialitate este indicat după ce pacientul a făcut schimbări în stilul de viață și observă că durerea persistă. Adică, dacă are exces ponderal, slăbește și durerea încă este prezentă, abia în acel moment este recomandat un consult.

În mod evident, recomandarea unui consult este valabilă și în cazul în care durerea de spate este permanentă, intensă, nu se ameliorează la tratament medicamentos și durează de mai bine de 4 săptămâni.