Care sunt cele mai frecvente 3 afecțiuni ortopedice?

Care sunt cele mai frecvente 3 afecțiuni ortopedice?

Există foarte multe afecțiuni ortopedice, dar cele mai frecvente motive pentru care pacienții ajung la un consult de specialitate sunt entorsele, luxațiile și leziunile de menisc. Toate aceste 3 afecțiuni necesită un consult de specialitate pentru stabilirea unui diagnostic și a unui plan de tratament corespunzător.

Afecțiunile ortopedice îți pot crea o mare stare de disconfort, ce poate fi atenuată cu greu prin tratament la domiciliu. În plus, orice afecțiune ortopedică ce este nediagnosticată sau netratată la timp, poate genera complicații serioase. De aceea, îți recomandăm să fii foarte atent la simptomele specifice fiecărei afecțiuni și să faci primul pas înspre vindecarea ta.

Cum poți recunoaște luxația?

Luxația apare în momentul în care capetele osului ajung în altă poziție decât cea obișnuită. Atunci când se întâmplă acest lucru, mușchii sunt afectați, la fel și ligamentele și vasele de sânge din interiorul și din jurul articulației.

Luxația poate fi recunoscută după simptome precum:

  • Durere intensă la început, apoi durere ”surdă”
  • Imposibilitatea de a mișca zona afectată
  • Deformarea regiunii afectate, prin umflare, culoare vineție

Dacă luxația este gravă, există riscul ca aceasta să ducă la ruptura mușchilor sau tendoanelor, în funcție de locul și factorii care au dus la declanșarea ei.

Îți recomandăm un consult de specialitate pentru diagnosticare exactă și pentru un plan de tratament corespunzător. În marea majoritate a cazurilor, luxația necesită gipsare pentru cicatrizare și vindecare.

O luxație netratată poate duce la complicații, așa că nu amâna consultul ortopedic dacă vrei să elimini durerea și toate simptomele neplăcute. În unele cazuri, de exemplu, când luxația intervine la gleznă, pot apărea contracții musculare severe, cu efecte pe termen lung asupra pacientului. Durerea poate iradia în șold sau în musculatura piciorului, împiedicând pacientul să meargă normal sau să desfășoare activităâile fizice obișnuite.

Mai mult, luxația netratată poate duce la luxație ireversibilă, adică oasele nu mai pot fi repoziționate corespunzător.

Cum poți recunoaște entorsa?

Entorsa are simptome asemănătoare cu luxația, ceea ce poate duce foarte ușor la confundarea acestor 2 afecțiuni de către pacient.

Entorsa este întinderea sau ruperea ligamentelor. Aceasta poate fi ușoară, moderată sau severă și poate fi recunoscută după umflarea imediată a zonei afectate. Spre deosebire de luxație, poți mișca zona afectată, chiar dacă acest lucru se întâmplă cu o greutate mai mare.  

Diagnosticarea tipului de entorsă de mână sau de picior se face numai de către un medic ortoped, în urma unui consult de specialitate.

Cum recunoști leziunile de menisc?

Ruptura de menisc este una dintre cele mai des întâlnite leziuni ale genunchiului și apare atunci când genunchiul este răsucit forțat. De cele mai multe ori, este rezultatul unui moment de neatenție.

Rupturile de menisc pot afecta pe oricine. Tinerii sunt afectatim ,mai ales dacă practică un sport. În cazul bătrânilor, ruptura de menisc poate să fie o consecință a uzurii articulațiilor. 

Ruptura de menisc este cel mai simplu de recunoscut, deoarece simptomele nu lasă loc de interpretare:

  • Durere foarte mare la acțiuni care solicit genunchiul
  • Umflarea genunchiului
  • Blocarea propriu-zisă a genunchiului

Diagnosticarea rupturii de menisc se face printr-o examinare clinică și paraclinică, putând fi necesare investigații suplimentare, precum RMN.

In functie de particularitatea fiecarui caz, ruptura de menisc implica respectarea unui protocol(denumit RICE), precum si administrarea de antiinflamatorii pentru reducerea durerii si a inflamatiei. In foarte multe dintre cazuri, se impune tratament chirurgical pentru vindecare.

Indiferent dacă ai entorsă, luxație sau leziune de menisc, îți recomandăm să îți faci o programare la medicul ortoped, pentru a elimina simptomele neplăcute și  pentru a accelera vindecarea.

La Centrul Medical Doctor Luca, poți găsi o echipă de specialiști pregătiți mereu să te ajute. Ne poți contacta la numărul 0248 222 282 pentru a te programa.

Și era să uităm: evită să porți genți foarte grele sau să porți rucsacul pe un umăr, pentru că și acest lucru poate duce la apariția problemelor ortopedice. Asta pentru a nu mai vorbi de pantofii stiletto, care pun o dublă presiune asupra picioarelor și a corpului!