Care sunt miturile cel mai des întâlnite legate de consultul ginecologic?

Există câteva mituri legate de consultul ginecologic, mituri care pot afecta atât desfășurarea în condiții optime a controlului, precum și rezultatele acestuia. Din nefericire, o mare parte dintre femei tind să le ”aplice cu sfințenie”, crezând că acest lucru ajută la ușurarea muncii doctorului sau la eliberarea față de starea de rușine pe care o resimt ele, ca paciente.  Iată ce trebuie să faci și ce trebuie să nu faci înaintea și în timpul unui control de specialitate!

Contrar părerii general împărtășite, pregătirea pentru un consult ginecologic nu înseamnă a exagera în ceea ce privește toaleta intimă.

Mirosurile corpului sunt anormale

 Chiar dacă nouă ni se pare că mirosul este un motiv de rușine, acesta este absolut natural! Medicul este cel care stabilește normalitatea acestuia, prin consult și printr-o serie de alte investigații.

Mint doctorul, pentru că mi-e rușine

 Medicul trebuie să înțeleagă cât mai bine stilul de viață, iar pentru acest lucru are nevoie de informații intime, foarte adevărat. Tendința este de a minți doctorul, din rușine. Renunță la rușine și fii sinceră atunci când vorbești despre detalii legate de viața sexuală sau de simptomele pe care le resimți. El nu este în cabinet pentru a judeca, ci pentru a te ajuta.

Prelevarea pentru testul Babeș Papanicolau doare

 Această procedură este puțin inconfortabilă, dar nu este dureroasă. În funcție de sensibilitatea fiecărei paciente, intensitatea disconfortului poate fi mai mare sau mai mică. Singurul lucru pe care îl resimți este o ușoară înțepătură, pentru câteva milisecunde.

Trebuie să mă epilez, nu pot să  mă prezint oricum

 Epilarea nu ajută în niciun fel medicul specialist, care urmărește cu totul și cu totul alte aspecte decât cel estetic. Dacă te ajută acest lucru pentru a te simți mai  confortabil, poți face acest lucru. Dușurile vaginale sunt și ele nerecomandate, din simplul motiv că pot afecta flora vaginală.

Pot avea activitate sexuală înainte

Total eronat. Activitatea sexuală înaintea unui consult nu este recomandată. Chiar mai mult, este indicat să nu ai niciun fel de activitate sexuală cu 48 ore înainte de consult. Același lucru este valabil și pentru utilizarea tampoanelor interne.

Când ajung la medicul ginecolog?

Medicul ginecolog tratează o gamă întreagă de afecțiuni, dar pe lângă acest lucru este responsabil și de probleme legate de fertilitate, contracepție, monitorizare sarcină, precum și planificare familială. 

Este indicat să ajungi la medicul ginecolog atunci când:

  • Ai simptome precum mâncărimi și scurgeri vaginale urât mirositoare, asociate de cele mai multe ori unei infecții;
  • Incontinență urinară și fecală;
  • Suspectezi că ai putea avea afecțiuni benigne ale aparatului reproducător, precum chisturi ovariene, chisturi vaginale, afecțiuni ale sânilor, fibroame, ulcere vaginale sau vulvare
  • Suferi de disfuncții sexuale
  • Suferi de endometrioză

 

BONUS FACT: Mare atenție la stările de oboseală și de anxietate!

Aceste două stări pot fi consecințe ale endometriozei, o boală care afectează 10-15% din populația feminină. Numită și ”boala femeilor neiubite”, această afecțiune se manifestă îndeosebi prin durere fizică intensă în timpul menstruației și după aceasta, durere care nu cedează la niciun fel de medicament. Durerea se manifestă și în timpul actului sexual, precum și la urinare.

Treptat, această boala poate duce la izolare socială și la invaliditate sexuală.  Diagnosticul poate fi pus în urma unui control ginecologic.

Pentru a păstra sănătatea aparatului genital, îți recomandăm să alegi unul dintre cele 3 pachete create special pentru tine. Detalii poți găsi aici