Care sunt semnele unei glicemii scăzute?

Care sunt semnele unei glicemii scăzute?

Monitorizarea glicemiei este foarte importantă, mai ales dacă ai fost diagnosticat cu diabet. Însă chiar dacă nu ai diabet, a avea un nivel normal al glicemiei este esențial. Dacă nivelul zahărului din sânge este prea mic, acest lucru poate duce implicit la pierderea conștienței. Cum îți dai seama că ai o glicemie scăzută și ce poți face pentru a preveni apariția acesteia?

Atunci când cantitatea de zahăr din sânge este scăzută, organismul tău te anunță. Tu trebuie doar să fii puțin atent la el, pentru a observa cu atenție simptomele!

În general, cauza principală a hipoglicemiei este o alimentație necorespunzătoare, care conține mult prea puțini carbohidrați. Sportul practicat excesiv poate fi și el un factor de risc, de aceea este nevoie de atenție maximă pentru a preveni apariția unei crize hipoglicemice. Nivelul glicemic scăzut reprezintă orice valoare sub 70 mg/dl. Atunci când se instalează, hipoglicemia poate genera diferite simptome, de la ușoare, până la simptome grave, care implică pierderea conștienței.

Care sunt semnele unei glicemii scăzute?

Observă cu atenție următoarele simptome. Acestea îți pot indica instalarea unui episod de glicemie scăzută!

Transpirația excesivă, semn al hipoglicemiei

Transpirația excesivă este un simptom comun pentru mai multe afecțiuni, printre care și o parte din tulburările glandelor endocrine. În același timp, este un simptom care te anunță că poți avea un episod de hipoglicemie. Dacă aceasta se instalează brusc, independent de temperatura ambientală, atunci este clar că ai un nivel glicemic scăzut. În același timp, dacă ai transpirații nocturne, acestea pot indica tot o glicemie scăzută.

Îți e foame încontinuu

Senzația de foame se instalează în momentul în care organismul duce lipsă de glucoză. Dacă simți să mănânci încontinuu și pare că oricât de mult ai mânca, tot nu te saturi, atunci nivelul glicemiei este cel de vină.

Tremurăturile, specifice pentru hipoglicemie

Atunci când nivelul glicemiei este scăzut, sistemul nervos este primul afectat. În încercarea lui de a remedia această situație, eliberează compuși chimici ce declanșează tremurăturile. Așa că dacă observi că încep brusc să îți tremure mâinile și picioarele, cel mai probabil există o cantitate prea mică de zahăr la nivelul sângelui.

Anxietate și schimbări de dispoziție

Dacă ești un amalgam de emoții și stări, treci de la plans din senin, la tristețe și ai o stare acută de nervi, tot glicemia scăzută poate fi de vină. Consultul de specialitate este cel care poate răspunde la aceste întrebări și poate ajuta și la diagnosticarea unei posibile afecțiuni. Nu amâna consultul.

Amețeli

Amețelile pot fi un simptom pentru diferite afecțiuni ale urechii interne sau chiar pentru diferite afecțiuni neurologice. Însă glicemia scăzută poate fi o altă cauză pentru stările tale de amețeală.

Senzația de leșin, problemele de concentrare și tulburările de vedere sunt alte semne specifice pentru glicemia scazuta, de aceea este recomandat să ai mare atenție și la ele.

Dacă vrei să previi un episod de glicemie scăzută, ceea ce poți face este să verifici periodic glicemia, să mănânci la ore fixe și să nu sari peste mese. Ține aproape de tine un aliment bogat în carbohidrați sau un suc de fructe, care să te ajute atunci când te simți slăbit.