Care sunt simptomele menopauzei și ce este de făcut?

Care sunt simptomele menopauzei și ce este de făcut?

Menopauza este un proces fiziologic normal, nu este o afecțiune medicală, așa cum eronat cred multe paciente. Este foarte adevărat, acest proces fiziologic vine cu o serie de simptome care produc o stare de disconfort. Caer sunt aceste simptome și ce soluții există pentru ameliorarea lor?

Menopauza reprezintă finalul menstruației și implicit a declinului funcțiilor genitale, fiind definită prin deficiența permanentă și ireversibilă a hormonilor estrogeni. Instalarea menopauzei se face la minim 12 luni de la apariția amenoreei (lipsa menstruațiilor) și apare în intervalul 40-55 de ani.

Menopauza este ”anunțată” de o perioadă de 4-6 ani, în care ciclurile menstruale devin neregulate,  iar producția de estrogen scade, la fel ca și producția de progesteron, care se află sub limita normală.

Instalarea menopauzei vine cu o serie de simptome care cu greu pot fi ignorate de femei, deoarece aceste simptome produc o mare stare de disconfort. Cauza apariției simptomelor este dată de lipsa hormonilor estrogeni, care conduc la o serie de dezechilibre fizice și psihice.

Care sunt simptomele menopauzei?

  • Amenoreea- Lipsa menstruațiilor este primul simptom al instalării menopauzei.
  • Bufeurile – La început, bufeurile apar noaptea, generând insomnii. Apoi , acestea survin după mese sau efort, pe timpul zilei, prelungind disconfortul pacientei. Chiar dacă durata medie a acestora este de 2-3 minute, manifestarea lor este extremă, în unele cazuri: de la senzație de sufocare, până la transpirații abundente sau roșeață.
  • Amețeli și dureri de cap- un alt simptom al instalării menopauzei, care produce o stare de disconfort la fel de mare ca bufeurile, împiedicând pacienta să își desfășoare activitățile zilnice obișnuite.
  • Schimbări la nivelul funcționării aparatului reproducător- Deoarece corpul nu mai produce estrogen, apare uscăciunea vaginală, precum și subțierea pereților vaginali, lucru care poate produce dureri în timpul actului sexual. Pacienta este mult mai predispusă către a face infecții urinare și vaginale.

Tot odată cu instalarea menopauzei, crește și riscul apariției bolilor cardiovasculare, precum și al osteoporozei, influențate de carențele de estrogen de la nivelul organismului. Cșreterea în greutate este un alt simptom la care specialiștii Centrului Medical Doctor Luca vă sugerează să fiți atente.

De asemenea, pot apărea episoade de anxietate, schimbări bruște de dispoziție, instabilitate emoțională, precum și stări depresive.

Ce soluții există?

O posibilă soluție pentru reducerea intensității simptomelor menopauzei este tratamentul de substituție hormonală, care poate corecta tulburările apărute. Acest tratament constă în administrarea de estrogeni și progesterone până la obținerea unui echilibru hormonal. Este recomandat ca acest tratament să fie început după oprirea menstruațiilor. Cu efecte benefice în această terapie sunt și vitamina D, fluor și calciu.

Sportul și alimentația sănătoasă pot avea efecte miraculoase din acest punct de vedere.