Ce este sindromul vertiginos și care pot fi cauzele?

Ce este sindromul vertiginos și care pot fi cauzele?

Sindromul vertiginos apare în momentul în care nervul acustico-vestibular este afectat. În general, sindromul vertiginos se manifestă prin stări continue de amețeală și pierderea echilibrului, iar simptomele pot să se instaleze brusc. Ce poate cauza apariția sindromului vertiginos și care este tratamentul pentru această afecțiune? Aflați de la specialiștii Centrului Medical Doctor Luca.

Dacă suferi de amețelii sau îți piezi echilibrul frecvent, există o posibilitate să suferi de sindrom vertiginos, ce apare în momentul în care nervul acustico-vestibular este afectat. Sindromul vertiginos poate să fie cauzat de mai multe afecțiuni, despre care vei afla în acest material. Simptomele sindromului vertiginos apar brusc și pot dura de la câteva minute la câteva zile. Ca frecvență, acestea se pot repeta o dată la câteva zile sau o dată la câteva luni.

Poți recunoaște sindromul vertiginos după următoarele simptome:

  • Ai senzația că totul se învârte în jurul tău.
  • Îți menții foarte greu echilibrul
  • Ai o stare de greață și senzație de vomă
  • Nu îți poți menține privirea în punct fix
  • Urechile sunt înfundate

Care sunt cauzele sindromului vertiginos?

Sunt multe cauze care pot produce sindromul vertiginos, unele de natură neurologică, altele ce țin de zona ORL. Cele mai întâlnite sunt:

Infecțiile virale la nivelul urechii interne sau infecțiile bacteriene severe

Acestea pot produce tulburări de echilibru, tocmai din cauza faptului că nervul vestibular este afectat. De aceea, apar și amețeli, grețuri sau vărsături.

Traumatismele craniene

Loviturile la cap pot duce la apariția leziunilor temporare ale nervului vestibular. Și în acest caz, poate să apară sindromul vertiginos. Dacă apar simptomele specifice, este nevoie să te programezi pentru un consult de specialitate, indiferent de frecvența simptomelor.

Boala Meniere

Chiar dacă până în prezent nu sunt cunoscute cauzele exacte ale declanșării sindromului vertiginos în ceea ce privește această afecțiune, cele mai multe păreri plasează acumularea de lichid în urechea internă drept motivul apariției stărilor de amețeală și greață.

Artrita cervicală

Artrita cervicală este tot o cauză des întâlnită a sindromului vertiginos. În general, amețeala și grețurile specifice acestui sindrom apar în momentul în care pacientul își mișcă brusc capul sau gâtul. Artrita cervicală apare în principal în cazul pacienților de vârsta a treia. Sindromul vertiginos mai poate să apară și în cazul accidentului vascular cerebral, a unei poziții incorecte a spatelui sau în cazul hipotensiunii arteriale.

Stilul de viață sănătos este cea mai bună metodă de a preveni apariția sindromului vestibular. Poți respecta aceste sfaturi:

  • Bea suficient de multă apă
  • Fă mișcare în fiecare zi
  • Ridică-te încet, nu brusc. Evită mișcările bruște
  • Poți face exerciții speciale care să te ajute în îmbunătățirea echilibrului, la recomandarea unui medic specialist.

Planul de tratament este recomandat în funcție de cauza primară, care a adus la apariția sindromului vestibular. De exemplu, în cazul infecțiilor urechii interne, medicul de specialitate poate recomanda administrarea de antibiotice.

Important este ca atunci când apare sindromul vertiginos, să te programezi pentru un consult de specialitate.