Ce sunt fillerele și când sunt recomandate?

Ce sunt fillerele și când sunt recomandate?

Cu toate că ne-am dori ca tenul nostru să nu fie afectat de înaintarea în vârstă, acest lucru nu este posibil. Odată cu trecerea timpului, încep să apară primele riduri, iar pielea feței își pierde din elasticitate și strălucire, odată cu scăderea producției de colagen. Tratamentele dermato-cosmetice pot aduce îmbunătățiri în acest proces, însă una dintre soluțiile cu eficiență ridicată, la care apelează din ce în ce mai multe paciente, este reprezentată de fillerele injectabile. Ce sunt fillerele, când sunt recomandate și pentru cât timp se mențin rezultatele, aflați din acest material.

Începând cu vârsta de 20 de ani, producția de colagen scade. Această scădere atrage după sine modificări la nivelul pielii feței, în primul rând. Aceasta devine ternă, lipsită de fermitate și strălucire. Ulterior, apar și ridurile, la nivelul ochilor, frunții și la colțurile gurii. O rutină de îngrijire a feței bine stabilită poate încetini acest proces, prin folosirea unor produse dermato-cosmetice premium, care să ajute pielea să își recapete aspectul luminos. Însă efectul produselor cosmetice este limitat sau uneori insuficient pentru a observa rezultate notabile.

Și care este soluția? 

Cu toate că procesul de îmbătrânire a pielii este ireversibil, acesta poate fi ”amânat”, iar efectele acestuia, estompate. Una din cele mai recomandate soluții în acest sens o reprezintă fillerele injectabile.

Ce sunt fillerele injectabile?

Fillerele injectabile sunt utilizate pentru a crește volumul țesuturilor moi la nivelul feței. Acestea sunt recomandate pentru umplerea ridurilor, îmbunătățirea aspectului inestetic al cicatricilor și îngroșarea buzelor. Fillerele injectabile pot fi folosite independent sau în combinație cu alte proceduri, cum ar fi toxina botulinică.

Substanțele utilizate în această procedură sunt cele conținute în mod normal de organismul uman: acid hialuronic și colagen, de exemplu. Unele fillere conțin și substanțe sintetizate, însă compușii sunt 100% biocompatibili, acest lucru însemnând că sunt asimilați în totalitate de organism. Rezultatele diferă în funcție de tipul de filler utilizat.

Fillerele care conțin colagen sunt utilizate pentru mărirea buzelor și eliminarea ridurilor, colagenul fiind o proteină naturală ce se regăsește în structura de rezistență a pielii. În cele mai multe din cazuri, efectele acestei proceduri se mențin pentru o perioadă de 3-4 luni de la injectare.

Cu excepția acestora, mai există și fillerele cu acid hialuronic, în diferite concentranții. Acidul hialuronic este și el prezent în mod natural în corpul uman. Fillerele cu acid hialuronic sunt utilizate pentru a estompa anumite proeminențe ale feței, pentru umplerea ridurilor și inclusive pentru mărirea buzelor. În cazul injectărilor cu acid hialuronic, efectul poate să dureze până la 12 luni, acidul hialuronic fiind absorbit la nivelul țesuturilor, la fel ca și colagenul.

În urma injectării, pot apărea echimoze și umflături. În unele cazuri, este nevoie de mai multe ședințe pentru a ajunge la rezultatul dorit. Pentru că atât colagenul, cât și acidul hialuronic se resorb, este nevoie de repetarea procedurilor la o anumită perioadă de timp

Spre deosebire de colagen și acidul hialuronic, toxina botulinică este un blocant neuromuscular, obținut dintr-o bacterie denumită Clostridium botulinum. Prin injectare, se blochează transmiterea impulsurilor nervoase către anumite grupuri de mușchi.

În unele cazuri fillerele pot conține grăsime, prelevată de la nivelul abdomenului, feselor sau coapselor, prin liposucție.

La cine să apelezi pentru astfel de servicii?

Mare atenție în alegerea specialistului. Există destul de multe persoane care efectuează astfel de servicii medicale, însă nu sunt medici. Și tocmai pentru că nu au pregătire medicală, riscul de a exista efecte adverse sau neplăcute este destul de mare. Pentru siguranța pacientului, cât și pentru asigurarea reușitei procedurii, specialistul ales trebuie să fie un chirurg plastician, eventual să fie înscris în Colegiul Medicilor și să aibă experiență în acest sens.

Dacă vrei să îți recapeți aspectul tânăr al feței, primul pas este un consult de specialitate. În cadrul acestui consult, medicul va face o examinare clinică, va pune întrebări despre istoricul tratamentelor de acest tip. Pentru a avea cele mai bune rezultate, este important ca pacientul să fie sincer și să spună exact care îi sunt așteptările. Acet serviciu este disponibil în cadrul Centrului Medical Doctor Luca. Pentru programări, puteți apela numărul de telefon 0248 222 282.