Cele 5 simptome care îți arată că ai probleme cu ficatul

Cele 5 simptome care îți arată că ai probleme cu ficatul

Ficatul este unul dintre cele mai importante organe care există la nivelul organismului, cu rol în digestie, imunitate și filtrarea toxinelor. Cauzele cele mai frecvente care duc la îmbolnăvirea acestuia sunt grăsimile excesive, alcoolul și stresul. Acestea sunt primele 5 simptome care pot indica o boală a ficatului!

În fază inițială, ficatul bolnav nu dă simptome foarte clare, iar cele mai multe dintre acestea pot fi trecute cu vederea sau pot fi simptome comune pentru multiple afecțiuni. De aceea, unele afecțiuni ale ficatului, precum steatoza hepatică sau ficatul gras sunt descoperite absolut întâmplător, în urma unor consultații sau analize de rutină.

Care sunt cauzele apariției unei boli a ficatului?

Cauzele principale care duc la îmbolnăvirea ficatului sunt excesele de diferite feluri. Printre cele mai cunoscute și frecvent întâlnite se numără:

  • consumul excesiv de grăsimi, care nu fac decât să se depoziteze pe organele interne și se pot transforma în steatoză hepatică
  • consumul excesiv de alcool.
  • fumatul
  • stresul prelungit

Toate aceste cauze pot declanșa diferite afecțiuni hepatice, cum ar fi steatoza hepatică, mai ales dacă vin pe fondul sedentarismului și a unei alimentații necorespunzătoare.

Procesul este simplu. Zahărul nu se depune pe organe, dar este transformat în grăsimi. Aceste grăsimi se depun pe organele interne, printre care și ficatul. Atunci când acesta este ”suprasaturat” de grăsimi, metabolismul devine mai lent, iar funcțiile acestuia de digestie, imunitate, curățare de toxine sunt destabilizate. 

Grăsimea acumulată duce la declanșarea unor boli metabolice, precum diabetul, sindromul metabolic, hipertensiunea arterială, steatoză hepatică.

Care sunt simptomele care indică faptul că ai un ficat bolnav?

Un aspect foarte important de menționat este acela că ficatul nu doare, decât în momentul în care există o boală foarte gravă sau în stadiu avansat. Cauza durerii este reprezentată de compresia ficatului, realizată de organele învecinate. Însă există câteva semne care pot ridica semnale de alarmă și te pot anunța că ai un ficat bolnav.

Greață și vărsături, simptome pentru afecțiune hepatică

Dacă ficatul nu mai filtrează și nu mai procesează corespunzător grăsimile, apar greața și vărsăturile. Acestea sunt 2 din cele mai obișnuite simptome pentru afecțiunile ficatului. Pentru un diagnostic exact, este nevoie însă de consult de specialitate, precum și de un set de analize de laborator.

Lipsa poftei de mâncare

Atunci când ficatul este bolnav și suprasaturat de grăsimi, acesta va transmite întregului organism, inclusiv creierului, un mesaj simplu: Nu îmi este foame. De aceea, atunci când ai ficatul bolnav, este foarte posibil să te confrunți și cu acest simptom. Ficatul ”cere” de fapt timp de procesare pentru grăsimi și nu mai vrea să primească și altele, pentru că nu mai poate face față tuturor solicitărilor.

Energie scăzută și stare de oboseală

Pentru că ficatul consumă foarte multe resurse pentru procesarea grăsimilor, este foarte posibil să resimți această stare de oboseală, dacă ai probleme cu ficatul. Din nefericire, starea de oboseală și energia scăzută sunt simptome comune pentru multe alte afecțiuni. Numai un consult de specialitate poate ajuta la o diagnosticare exactă.

Ochii îngălbeniți arată un ficat bolnav

Ochii îngălbeniți și îngălbenirea pielii, icterul adică,  sunt un semn clar pentru afecțiuni hepatice, biliare sau pancreatice. Atunci când afecțiunea avansează, partea alba a ochilor poate deveni portocalie sau maro.

Urina închisă la culoare

În mod normal, urina are o culoare galben-pai. Atunci când aceasta se închide și capătă un miros înțepător, tot semn al unei afecțiuni hepatice este. Odată cu închiderea la culoare a urinii, poate apărea și un alt simptom: decolorarea scaunelor.

Pentru a putea preveni îmbolnăvirea ficatului, poți consuma legume verzi, proteine de origine animală, lactate fermentate cu un conținut scăzut de grăsimi și carne slabă. De asemenea, consumul de vitamina C și sucurile din legume sunt benefice, pentru a menține ficatul sănătos.