Cinci afecțiuni care pot produce balonare

Cinci afecțiuni care pot produce balonare

Dacă te simți frecvent balonat(ă), este foarte posibil să nu fie neapărat de la faptul că ai mâncat prea mult sau că ai mâncat alimente care pot produce acest efect în organism. Dacă balonarea are o frecvență ridicată, acest lucru poate indica o afecțiune digestivă. Acestea sunt 5 dintre afecțiunile care au ca principal simptom balonarea!

Te simți balonat după fiecare masă sau chiar între mese? În cele mai multe dintre cazuri, balonarea nu are legătură cu creșterea volumului de gaze intestinale, ci de anumit probleme cu funcționarea sistemului digestiv. Uneori, poate produce inclusiv durere, care apare de la excesul de aer din cavitatea abdominală. Dacă acest simptom persistă, este foarte posibil să suferi de o afecțiune digestivă.

Intoleranța la lactoză, cauză a balonării

Dacă suferi de intoleranță la lactoză, balonările pot apărea destul de frecvent. Cel mai sigur este să mergi la un consult de specialitate pentru a face analize, investigații suplimentare și de a obține un diagnostic exact. Dacă aceasta este cauza, balonarea mai poate veni însoțită și de diaree, vărsături, precum și dureri abdominale severe. Medicul de specialitate este cel care îți va spune exact care sunt analizele de sânge pe care este nevoie să le efectuezi și care sunt pașii pe care este nevoie să îi urmezi.

Sindromul colonului iritabil

Durerile abdominale, senzația de presiune la nivelul abdomenului inferior, balonarea și diareea sau constipația pot fi simptome și pentru sindromul intestinului iritabil. În general, acesta este declanșat de un regim alimentar neechilibrat, stres, precum și diferite tipuri de intoleranțe. Sindromul colonului irabil nu este o afecțiune care să poată fi tratată 100%, însă simptomele acesteia pot fi ameliorate prin tratament medicamentos și regimuri alimentare specifice.

Boala Crohn

Boala Crohn este o boală inflamatorie intestinală, care poate duce la dureri abdominale, diaree, stare generală de oboseală, precum și scădere în greutate. În prezent, nu există tratament care să vindece definitiv boala Crohn, ci există doar posibilitatea de a ameliora simptomele. Este important ca boala Crohn să fie diagnosticată și tratată, pentru că ignorarea simptomelor poate duce inclusiv la ocluzie intestinală. Consultul de specialitate devine obligatoriu în momentul în care apare febra peristentă și sângele în scaun.

Colita ulcerativă

Există destul de multe asemănări între simptomele generate de boala Crohn și cele ale colitei ulcerative. Atat simptomele, cât și evoluția afecțiunilor au foarte multe asemănări. Singura diferență este că boala Crohn poate afecta toate straturile peretelui intestinal, iar colita ulcerativă afectează doar stratul de țesut care acoperă mucoasa colonului.

Boala celiacă

Boala autoimună, boala celiacă poate duce la osteoporoză, avorturi repetate, precum și anemie prin deficit de fier. Simptomele bolii celiace sunt cât se poate de nespecifice și se manifestă diferit în funcție de vârsta pacientului. Printre ele se numără și balonarea excesivă, frecventă. Există teste specifice care pot ajuta la diagnosticarea bolii celiace, pe care medicul gastroeneterolog ți le poate indica. Atenție, până la diagnosticarea exactă, nu trebuie să elimini glutenul din alimentație!

Alte afecțiuni ce au ca simptom principal balonarea sunt hiperstimularea ovariană, giardioza, ciroza ficatului, precum și cancerul de colon. Cu cât depistezi mai repede afecțiunea de care suferi, cu atât mai eficient poate fi tratamentul.