Coronavirus și izolarea la domiciliu

Coronavirus și izolarea la domiciliu

Actualul context de izolare la domiciliu pentru a preveni răspândirea Covid19 ne poate afecta mai mult decât credem. Chiar și așa, ceea ce trebuie să înțelegem este că această perioadă ne poate oferi șansa de a ne reinventa și de a găsi soluții optime pentru dezvoltarea noastră personală. Cum ne afectează coronavirus și ce soluții putem găsi pentru această perioadă? Specialiștii Centrului Medical Doctor Luca răspund acestor întrebări.

Viața de zi cu zi s-a schimbat și va continua să se schimbe. Sunt multe informații contradictorii despre COVID 19 și asta ne face vulnerabili, crescând nivelul de anxietate și de panică. Părinți, copii, bunici, toți suntem supuși unor emoții negative precum anxietate, iritabilitate, griji, tristețe. De asemenea, ne putem confrunta cu probleme de concentrare, tendințe de retragere, ne simțim singuri, fără speranță, cu apetit alimentar scăzut sau din contra, somn disfuncțional și neodihnitor. Este esențial ca acum să avem grijă de noi înșine fizic și emoțional.

Noi, oamenii suntem ființe gregare. Tot ceea ce simțim este generat de faptul că nu mai putem ajunge la muncă sau la școală, la cumpărături, întâlnirile cu prietenii nu mai pot avea loc, într-un cuvânt, nu mai putem socializa regulat și constant.

Este important să conștientizăm că Distanțarea Socială nu presupune Izolarea Sociala. Este adevărat că nu putem ieși, nu putem călători, iar cazul copiilor aceștia nu se pot bucura de vremea frumoasă de afară, nu se pot juca în parcuri sau alături de prietenii lor. Chiar și așa, putem găsi alternative și soluții eficiente. 

Pentru a face față acestei perioade, încercați câțiva pași simpli:

  • Mențineți rutina zilnică : trezirea de dimineată conform unui program ; menținerea obiceiurilor precum spălatul pe față ș pe dinți ; realizarea exercițiilor fizice la domiciliu folosind canalele media sau inventând împreună exerciții amuzante. Orele de masă și orele de somn trebuie respectate și ele.  
  • Participați la cursurile de teleșcoală sau telegradiniță, programul after school trebuie respectat pentru a avea un timp dedicat rezolvării temelor de a doua zi.
  • Inițiati un program de joacă : Găsiți copiilor activități de joacă pentru acasă sau implicați-i în activități casnice.  Cei mici nu trebuie să iasă afară, unde pot lua contact cu alți copii sau adulți și se pot expune riscului de contaminare cu virusul Covid-19 (coronavirus).
  • Interacționati cu colegii, prietenii sau profesorii: Oferiți-le alternative de a se juca sau de a comunica cu colegii, prietenii și/sau profesorii prin mijloace electronice.
  • Includeți un moment de intimitate de minim 5 minute: o îmbrățișare la prima oră a dimineții, o discuție seara despre evenimentele din timpul zilei, astfel încât să existe un mic ritual conectare, pe care să îl respectați întocmai. De altfel, această rutină îl face pe copil să aibă mai multă încredere în părinții lui.

În această perioadă ne confruntăm cu situații pe care nu le-am mai experimentat ca părinți Cu toate acestea, să nu uităm că fiecare copil ar trebui să aibă un program zilnic de activități, indiferent de vârstă. În concluzie, e important să construim copiilor noștri un program care să includă interacțiuni virtuale cu familia, colegii, prietenii și profesorii, astfel încât Distanțarea Socială să nu fie sinonimă cu Izolarea Socială.

Material realizat de Psiholog Maria Claudia Paraschiv