Cum recunoști un accident vascular cerebral?

Cum recunoști un accident vascular cerebral?

Sunt câteva ore în care medicii pot interveni pentru a restabili fluxul normal de sânge, în momentul în care are loc un accident vascular cerebral. După ce trece acest interval, pot apărea leziuni grave pe creier, iar unele dintre acestea pot produce efecte ireversibile asupra motricității și vorbirii. De aceea, este recomandat să fii atent la principalele semne care pot indica un accident vascular cerebral, pentru a ști când să acționezi!

Accidentul vascular cerebral este o urgență medicală, care poate fi fatală dacă nu acționezi la timp. Acesta poate fi o afecțiune ”tăcută”, care nu generează simptome supăratoare cu mult timp înainte de a se produce. Probabil acesta este și motivul pentru care în cele mai multe cazuri de AVC, pacienții sau familia nu își dau seama ce se întâmplă exact și apelează relativ târziu la ajutor medical specializat.

 

Care sunt semnele care indică un accident vascular cerebral?

Sunt trei semne principale care arată un accident vascular cerebral. Acestea sunt:

Asimetria fetei – Atunci când o persoană suferă de un accident vascular cerebral, o parte a feței tinde să ”cadă”. De aceea, este foarte important să îi ceri persoanei respective să zâmbească, pentru a vedea dacă fața îi este asimetrică sau gura este căzută într-o parte. Dacă observi această asimetrie, este vorba mai mult ca sigur de un accident vascular cerebral, iar persoana respectivă are nevoie de ajutor medical de specialitate. Poți apela inclusiv la numărul 112, pentru că un AVC reprezintă o urgență medicală.

Slăbiciune a mâinilor- Deoarece fluxul de sânge este restricționat sau oprit, cel mai probabil din cauza trombilor sau cheagurilor de sânge, primele afectate sunt extremitățile, adică mâinile sau picioarele. Cere persoanei respective să ridice mâinile. Dacă nu poate să facă acest lucru, este vorba de un accident vascular cerebral și este nevoie să iei măsuri urgente.

Vorbirea- Accidentul vascular cerebral afectează și vorbirea. Încearcă să vorbești cu persoana afectată și să îi pui întrebări. Dacă observi că vorbește sfârșit sau neinteligibil, solicită ajutor medical de urgență. Este foarte posibil ca acea persoană nici să nu înțeleagă ceea ce îi spui, iar acest lucru accentuează certitudinea unui accident vascular cerebral.

Accidentul vascular cerebral poate fi tratat, dacă este diagnosticat la timp. De aceea, atunci când observi semnele, este important să apelezi la servicii medicale de urgență. Cu cât amâni mai mult, cu atât cresc șansele ca persoana respectivă să rămână cu sechele ireversibile.

Ce este un accident vascular cerebral?

Accidentul vascular cerebral apare în momentul în care este întreruptă alimentarea cu sânge a unei părți a creierului. Acest lucru se întâmplă, de cele mai multe ori, din cauza cheagurilor de sânge prezente la nivelul venelor sau arterelor, care blochează fluxul normal de sânge.

Există două tipuri de accident vascular: cel ischemic și cel hemoragic. Accidentul vascular ischemic apare când o arteră se înfundă cu un cheag. Accidentul vascular hemoragic apare în momentul în care o arteră se sparge, iar sângele se acumulează în interiorul creierului.

Cele mai multe accidente vasculare sunt ischemice, iar unele dintre acestea pot fi și tranzitorii, adică temporare.

În funcție de gravitatea lui, accidentul vascular cerebral poate produce urmări grave, precum paralizia membrelor, dificultăți de vorbire și de înghițire, precum și pierderi de memorie.

Pot fi prevenite accidentele vasculare cerebrale?

Da, accidentele vasculare cerebrale pot fi prevenite, printr-un control al hipertensiunii arteriale, al diabetului și al greutății. O alimentație sănătoasă ajută foarte mult, la fel și renunțarea la fumat sau la consumul de alcool.  Controlul hipertensiunii arteriale, al diabetului zaharat și al greutății.

Hipertensiunea arterială, vârsta înaintată, predispoziția genetică și fibrilația atrială sunt printre principalii factori care pot duce la apariția unui accident vascular cerebral.