Cum te ajută testul Babeș Papanicolau și ce alte analize de laborator sunt recomandate?

Cum te ajută testul Babeș Papanicolau și ce alte analize de laborator sunt recomandate?

Chiar dacă se vorbește foarte mult despre testul Babeș Papanicolau, procentul pacientelor care ajung să facă acest test ca metodă de prevenție este relativ scăzut. Cele mai multe dintre paciente aleg BAP în momente de urgență ginecologică, din păcate. Dar ce este testul Babeș Papanicolau și cum te pregătești pentru acesta?

Testul Babeș Papanicolau este cea mai eficientă metodă de a depista apariția cancerului de col uterin în fază incipientă. Prelevarea probelor pentru acest test este una total nedureroasă și se face de la nivelul colului uterin. Aceasta se face cu ajutorul unei periuțe speciale, în mai puțin de 1 minut. Prelevarea se poate face în timpul unui consult ginecologic de rutină, iar după aceasta este posibil ca pacienta să aibă ușoare sângerări vaginale.

Cum te pregătești pentru BAP?

Chiar dacă prelevarea se efectuează rapid și ușor, este indicat ca înainte de aceasta pacienta să respecte câteva reguli simple, care ajută la obținerea unor rezultate exacte, nealterate.

Cu 48 de ore înainte de efectuarea BAP, pacientei îi este recomandat să nu folosească creme, ovule sau alte soluții care pot influența negativ rezultatele testării. De asemenea, dușurile vaginale sunt interzise, atât înainte, cât și după prelevare, pentru o perioadă de 48 de ore.

Testarea nu se poate efectua în timpul  menstruației, ci la interval de 7-14 zile după terminarea menstruației.

Cum pot fi interpretate rezultatele testului Babeș Papanicolau?

Rezultatele BAP vin în maxim 2 săptămâni de la prelevare și pot avea următoarele variabile:

 • Normal- nu există celule care să prezinte anomalii
 • Inflamații – indică prezența unor celule ușor anormale, a căror cauză poate fi o infecție
 • Anomalii – indică prezența unor celule anormale, ce pot avea un character cangerigen. 

Aceste anomalii, pe buletinul de analiză, se pot reprezenta astfel:

 • ASCUS - modificări ale celuleler scuamoase; medicul poate recomanda repetarea testului Papanicolau la 4-6 luni sau o examinare amănunțită a colului, adică testare HPV și colposcopie  
 • LSIL - leziuni intraepiteliale scuamoase cu grad redus; se recomandă repetarea testului Papanicolau la 6-9 luni și efectuarea unei colposcopii
 • HSIL - leziuni intraepiteliale scuamoase cu grad înalt; se recomandă investigații suplimentare: colposcopie, biopsie și examen histopatologic
 • AGC - anomalii ale epiteliului glandular, care necesită efectuarea unui chiuretaj de endocol și  examen histopatologic
 • Cancer - celulele canceroase s-au răspândit în col

Testarea Babeș Papanicolau ar trebui făcută în fiecare an, fiind cea care poate conduce și la depistarea infecțiilor genitale.

 

Care sunt analizele ginecologice de bază ce trebuie să fie  efectuate în fiecare an?

Există un set de analize ginecologice de bază care pot înlătura orice urmă de suspiciune privind sănătatea aparatului reproducător . Acestea sunt:

 •  Examen ginecologic - anual;
 •  Examen bacteriologic al secreției vaginale - anual;
 •  Ecografie transvaginală - la recomandarea medicului. 
 •  Examen clinic al sânilor – o dată pe an
 •  Test HPV - la recomandarea medicului

 

Toate aceste testări, alături de o gamă complexă de analize de laborator sunt disponibile în cadrul Centrului Medical Doctor Luca, centru care colaborează cu laboratoarele Synevo, pentru rezultate rapide și exacte.