De ce apar durerile de rinichi?

De ce apar durerile de rinichi?

Rinichii au mai multe roluri în organism, toate esențiale pentru buna funcționare a acestuia. Un rol foarte important este cel de filtrare a substanțelor toxice preluate din corp, eliminate ulterior prin urină. Un alt rol esențial este acela de a regla cantitatea de potasiu, calciu și fosfor. Atunci când rinichii nu funcționează corespunzător, încep să apară durerile, care indică de fiecare dată o afecțiune medicală ce încă nu a fost diagnosticată. Uite ce pot indica durerile de rinichi!

Situați în zona lombară, rinichii au rolul de a produce urină, prin care este eliminat excesul de substanțe toxice și lichide din organism. În același timp, rinichii produc hormoni care au rolul de a menține un nivel normal al tensiunii arteriale și de a produce noi celule roșii.

Funcționarea corespunzătoare a rinichilor asigură o bună funcționare a întregului organism. În momentul în care rinichii nu mai funcționează optim, echilibrul dintre săruri, minerale, calciu și apă din sânge este afectat, iar acest lucru poate duce implicit la apariția unor afecțiuni.

Durerea, primul simptom al problemelor cu rinichii

Durerea de rinichi este primul semn al faptului că rinichii nu mai funcționează normal. Însă, de multe ori, pacienții nu pot face diferența între o durere lombară și o durere de rinichi, din cauza faptului că în zona rinichilor sunt multe oase, mușchi și diferite alte organe, a căror durere poate iradia. De aceea, consultul de specialitate este cu atât mai important pentru a afla exact cauza care a dus la apariția durerii de rinichi. Ceea ce diferențiază durerea de rinichi de durerea de spate este, în principal, localizarea durerii. Durerea de rinichi apare în spate, imediat sub coaste, de o parte și de alta a coloanei vertebrale, fiind o durere intensă și ascuțită. Durerea de spate apare în zona mijlocului și poate să coboare între picioare și fese.

Care sunt cauzele durerilor de rinichi?

Durerea de rinichi poate sa aibă numeroase cauze care o declanșează. În marea majoritate a cazurilor, este vorba de o afecțiune medicală. Persoanele cu diabet, cele cu tensiune arterială crescută și persoanele cu istoric familial de afecțiuni renale sunt predispuse către a dezvolta afecțiuni renale. Acestea sunt afecțiunile posibile care pot declanșa dureri în zona rinichilor!

Pietre la rinichi

Această afecțiune este relativ frecvent întâlnită, atât în rândul pacienților bărbați, cât și în rândul pacienților femei. Din păcate, simptomele încep să apară atunci când boala este într-un stadiu avansat, iar piatra sau pietrele migrează către tubul ce leagă vezica urinară de rinichi. Durerea de rinichi ce apare în acest moment este aproape insuportabilă și nu cedează la niciun fel de medicament. Este o durere ascuțită, severă, care poate împiedica pacientul să se ridice din pat.

Infecții urinare

În momentul în care există o infecție urinară, activitatea rinichilor se poate intensifica, cu scopul de a elimina bacteriile și infecția propriu-zisă prin urină. De aceea, este foarte posibil ca atunci când există o infecție urinară, să apară durerea de rinichi, alături de alte simptome ușor de recunoscut: mâncărimi, usturime sau durere la urinare, febră în unele cazuri și stare generală de rău.

Pielonefrita

Pielonefrita este o infecție urinară, care apare în fază inițială în vezică, iar apoi se extinde către unul dintre rinichi sau chiar la amândoi. Pielonefrita necesită tratament imediat, pentru a elimina riscul de a se răspândi la nivelul întregului corp, prin sânge. Principalul simptom pentru pielonefrită este durerea de rinichi, precum și prezența sângelui în urină, frisoane, urină cu miros neplăcut.

Alte afecțiuni care mai pot duce la apariția durerilor de rinichi sunt boala rinichior polichistici, cancerul renal, precum și diferite malformații congenitale ale acestui organ pereche.

Dacă pacientul este sub tratament medicamentos pentru tensiune arterială, ulcer sau HIV, durerea de rinichi poate fi un efect al administrării acestor medicamente.

Primul pas pe care este nevoie să îl faci dacă ai dureri în zona rinichilor este să te programezi pentru un consult de specialitate, astfel încât afecțiunea de care suferi să fie diagnosticată. Medicul de specialitate va realiza anamneza, o examinare fizică și poate recomanda efectuarea unui sumar de urină, precum și analize de sânge.

Netratate, afecțiunile rinichilor pot duce la insuficiență renală sau septicemie.