De ce apar mâncărimile de piele în perioada sezonului rece?

De ce apar mâncărimile de piele în perioada sezonului rece?

Mâncărimile pe picioare și mâini sunt o problemă destul de des întâlnită, mai ales în perioada sezonului rece. De ce apar acestea și ce soluții există pentru scărpinatul excesiv? Răspunsurile sunt mai simple decât crezi.

Cauzele mâncărimii pe picioare și mâini țin în principal de dietă, de obiceiurile privind igiena personală și de…factorii de mediu.

Ce factori duc la apariția mâncărimilor de piele?

Aerul uscat din perioada rece este principala cauză pentru apariția mâncărimilor de piele. Temperaturile reduse și vântul puternic afectează pielea, diminuând stratul subțire de apă și lipide al suprafeței cutanate. Odată distrus, apar microfisuri și traume la nivelul pielii, iar corpul reacționează prin inflamații locale.

La categoria factori de mediu, mai există câteva cauze care pot duce la apariția mâncărimilor de piele.

Expunerea la soare în timpul iernii este un factor declanșator destul de important, ignorat de foarte multă lume. Radiațiile ultraviolete sunt la fel de periculoase iarna precum sunt și vara. Pielea are nevoie de protecție permanentă, indiferent de anotimp. În plus, zăpada reflectă mult mai mult razele solare decât nisipul . De aceea, o expunere prelungită a pielii la soare, pe timpul iernii poate duce la apariția de arsuri solare, iritații și uscarea epidermei.

De asemenea, băile lungi și fierbinți pot avea același efect asupra pielii precum expunerea la temperaturi scăzute și la soarele de iarnă.

Consumul de cafea, ciocolată caldă și vin fiert favorizează apariția mâncărimilor de piele. Mare atenție și la articolele de îmbrăcăminte pe care le purtați: cele care conțin lână și poliester pot declanța iritații cutanate, la contact cu pielea. 

Pe fondul înaintării în vârstă, riscul apariției mâncărimilor de piele în sezonul rece crește, deoarece pielea devine mai subțire, iar tendința de deshidratare este mai mare.

Ce simptome apar odată cu mâncărimile pielii?

Atunci când  pielea este deshidratată și afectată, poate apărea senzația de mâncărime. În timp, pielea devine lipsită de strălucire și pot apărea cojițe, care nu dispar decât în momentul în care este tratată cauza.

Sunt cazuri în care pielea devine inflamată și poate prezenta fisuri, care accelerează posibilitatea de apariție a infecțiilor. Există riscul să apară și dermatită atopică, psoriasis, rozacee, dermatită seboreică.

Ce soluții există pentru tratarea mâncărimilor de piele?

Din fericire, apariția mâncărimilor pe piele poate fi prevenită, iar metodele sunt foarte simple.

  • Hidratează-te corespunzător - Consumă cel puțin 6 pahare de apă pe zi, pentru a menține un nivel optim de hidratare al organismului. Atunci când bei cafea sau alcool, datorită efectului deshidratant, este ideal să consumi și un pahar de apă simultan. O alimentație sănătoasă ajută și ea, precum și o curățare adecvată.
  • Evită hainele din lână - Lâna și poliesterul facilitează apariția mâncărimilor de piele și a iritațiilor. Alege materiale din bumbac organic și mătase.
  • Introdu alimente bogate în Omega 3 - Acestea sunt recunoscute pentru rolul lor de a hidrata pielea și de a reduce inflamațiile, calmând pielea iritată.
  • Folosește detergenți hipoalergenici - Mai ales dacă pielea este sensibilă și renunță la folosirea balsamului de rufe.
  • Evită băile fierbinți - Dacă pielea este sensibilă sau iritată, nu face băi fierbinți și mai ales, nu folosi produse de curățare puternic alcaline sau puternic parfumate.
  • Exfoliază pielea - Pentru a evita apariția mâncărimilor de piele, este recomandat să îți exfoliezi pielea o dată sau de două ori pe săptămână, pentru a permite celulelor să se regenereze.  Indicat este să renunți la produsele pe bază de alcool.

Îți recomandăm să mergi la un consult de specialitate la începutul sezonului rece, pentru ca medicul dermatolog să îți poată realiza un plan de tratament personalizat.