De ce apare candidoza frecvent în timpul verii?

De ce apare candidoza frecvent în timpul verii?

Mare atenție la igiena intimă în perioada sezonului cald! Temperaturile ridicate, deshidratarea și transpirația excesivă pot favoriza apariția candidozei vaginale și a infecțiilor cu transmitere sexuală. Chiar dacă a mai rămas puțin din sezonul cald, asta nu înseamnă că pericolul a trecut. Citește acest material pentru a afla cum să previi apariția candidozei vaginale și a infecțiilor pe tot timpul anului, nu numai vara!

Sezonul cald nu înseamnă numai soare, mare și concedii. Înseamnă și atenție sporită la zona intimă, predispusă în această perioadă către infecții.

Una din cele mai frecvente afecțiuni care apar vara este candidoza vaginală, care apare în urma unui dezechilibru al florei vaginale. ”Vinovată” se face ciuperca Candida Albicans, care există în mod normal în flora vaginală obișnuită. Atunci când se înmulțește rapid și necontrolat, duce la un dezechilibru, iar dacă PH-ul este scăzut, candidoza își face loc.

Care sunt principalele cauze care duc la apariția candidozei vaginale în sezonul cald?

În primul rând, transpirația excesivă și deshidratarea favorizează apariția acestei afecțiuni. În egală măsură, iritația produsă de costumul de baie și îmbăierea în spații în care calitatea apei nu este controlată, sunt la fel de vinovate.

Orice modifică valoarea pH-lui poate duce la instalarea candidozei vaginale. Cu atât mai mult, un contact sexual neprotejat: lichidul seminal are un pH alcalin și modifică pH-ul vaginal. Odată modificat, bacteriile benefice nu mai pot lucra la fel de eficient în eliminarea bacteriilor nebenefice, creând un spațiu propice pentru apariția diferitelor afecțiuni sau infecții.

În perioada sezonului cald, cele mai des întâlnite infecții, produse de modificarea pH-ului vaginal sunt:

 • Gonoreea
 • Chlamydia
 • Ureaplasma
 • Mycoplasma

În afara sezonului cald și independente de anotimp sunt infecțiile precum:

 • HPV
 • Herpes genital
 • Sifilis
 • HIV/SIDA 
 • Hepatită B și C

Infecțiile urinare, frecvente și ele vara!

Candidoza vaginală nu este singura afecțiune genitală ce apare preponderent în perioada sezonului cald, când temperaturile sunt ceva mai ridicate. Infecția urinară este și ea întâlnită frecvent, mai ales în cazul pacientelor tinere. De altfel, din cauza anatomiei pe care o au, femeile sunt mult mai predispuse către infecții și probleme ale zonei intime decât bărbații.

Principala cauză care duce la apariția infecțiilor urinare o reprezintă tot deshidratarea, care produce dezechilibre și reduce capacitatea organismului de a se apăra în fața infecțiilor.

Simptomele infecțiilor urinare sunt ușor de identificat: durere la urinare, usturime la urinare, uneori chiar și durere în jumătatea inferioara a spatelui.

De asemenea, infecțiile urinare se mai pot manifesta și prin urină tulbure, cu un miros ”greu”, alterat, precum și prin febră sau frisoane, atunci când intervin complicații.

Poți preveni foarte simplu apariția acestor afecțiuni, fie că este vorba de sezonul cald sau restul lunilor din an!

Cum previi apariția candidozei vaginale și a infecțiilor urinare?

Există câteva reguli simple pe care le poți aplica pentru a reduce riscurile apariției acestor afecțiuni.

 • Consumă foarte multe lichide
 • Consumă fructe și legume, care să aducă un aport nutritive esențial organismului
 • Ștergerea zonei intime trebuie să fie făcută dinspre față spre spate
 • Evită lenjeria intimă strâmtă, din materiale sintetice
 • Evită a face baie în mare sau piscine, unde calitatea apei și implicit a bacteriilor, nu este controlată
 • Folosiți produse de igienă intimă cu pH neutru, non agresive pentru piele.

În mod evident, la primele semne ale apariției disconfortului, este necesar un consult de specialitate pentru stabilirea diagnosticului exact. Pentru programări, puteți apela numărul de telefon 0248 222 282