De ce e important să îți monitorizezi tensiunea arterială?

De ce e important să îți monitorizezi tensiunea arterială?

Bolile inimii pot fi prevenite din timp și pot fi monitorizare cu atenție, prin două investigații simple: holter TA și electrocardiogramă (EKG). Când sunt recomandate aceste investigații și cum te ajută? Specialiștii Centrului Medical Doctor Luca îți răspund în acest material!

Hipertensiunea arterială este unul din cei mai importanți factori de risc atunci când vine vorba de afecțiunile cardiovasculare. De aceea, este vital ca atât tensiunea, cât și activitatea inimii să fie monitorizate constant, indiferent de stilul de viață pe care îl ai sau de vârstă.

Care sunt valorile normale ale tensiunii?

Valorile normale ale tensiunii sunt direct condiționate de vârsta pe care o ai. Pentru pacienții cu vârsta între 18-65 de ani sunt considerate normale valori ale tensiunii cuprinse între 120-129 mmHg (TA sistolică) și 70-79 mmHg (TA diastolică). Dacă vârsta pacientului este între 65-79 de ani, valorile normale ale tensiunii sunt 130-139 mmHg și 70-79 mmHg.

Atunci când aceste valori sunt depășite, pacientul este fie în faza de pre-hipertensiune arterială, fie în diferite stadii evolutive ale acesteia.

  • Prehipertensiune arterială sistolică 120-139mmHg și prehipertensiune arterială diastolică 80-89 mmHg
  • Hipertensiune arterială stadiul I: sistolică 140-159 mmHg, diastolică 90-99 mmHg
  • Hipertensiune arterială stadiul II: sistolică ≥ 160 mmHg, diastolică ≥ 100 mmHg
  • Hipertensiune arterială de grad III: sistolică >180 mmHg, diastolică >110 mmHg.

Oamenii cu stil de viață sănătos pot avea hipertensiune arterială?

Chiar dacă stilul tău de viață este sănătos, hiptertensiunea arterială poate să existe și să fie asimptomatică. Sunt multe cazuri de pacienți care au trecut prin infarct miocardic, cu toate că stilul lor de viață era unul cât e poate de activ. Hipertensiunea arterială se poate instala și în cazul sportivilor, de exemplu, deoarece presiunea pusă asupra inimii și a vaselor de sânge în timpul antrenamentelor frecvente poate fi destul de mare, iar asta duce la mărirea în volum a organelor. Tocmai de aceea, monitorizarea constantă a parametrilor poate salva o viață, de foarte multe ori.

De ce sunt atât de importante valorile tensiunii arteriale?

Un pacient care se află în diferite stadii de hipertensiune arterială poate dezolva foarte ușor complicații. Aceste complicații se numesc, în majoritatea cazurilor, boli cardiovasculare. O tensiune constant mărită pune presiune atât asupra vaselor de sânge, cât și a inimii, forțându-le să ”țină ritmul”. În timp, pe fondul sedentarismului, stresului, obezității și a unei diete nesănătoase, hipertensiunea arterială poate produce efecte grave asupra sănătății.

Din nefericire, de multe ori, hipertensiunea arterială nu este simptomatică. Pacienții pot să o aibă și să trăiască ani buni cu această afecțiune, fără să știe. De aceea, monitorizarea valorilor tensiunii devine cu atât mai importantă.

Două metode simple prin care poți preveni complicațiile hipertensiunii arteriale

Pacienții nu trebuie să aștepte ca hipertensiunea arterială să devină simptomatică. Pot preveni instalarea afecțiunilor cardiovasculare foarte simplu. Iar dacă există deja o suspiciune în acest sens, aceste două investigații pot ajuta la reducerea riscului de complicații.

Monitorizarea holter TA implică înregistrarea valorilor tensiunii arteriale pe parcursul a 24 de ore, în timp ce pacientul desfășoară activitățile zilnice obișnuite, în condiții obișnuite. În acest fel, medicul de specialitate poate observa ulterior care sunt fluctuațiile de tensiune arterială, în ce condiții și cât de mult sunt depășite limitele normale ale tensiunii. Pacientului i se va aplica o manșetă de tensiometru, care va înregistra valorile tensiunii o dată la 30 de minute ziua și o dată la 60 de minute seara. Înregistrările vor fi descărcate ulterior într-un program special, pentru a putea fi interpretate.

Electrocardiograma este o investigație non invazivă, cu ajutorul căreia se înregistrează activitatea electrică a inimii. Aceasta poate oferi informații despre prezența unor boli coronariene, aritmii sau chiar ”inima mărită”. Pentru efectuarea acestei investigații, pacientului i se vor monta 10 electrozi, 4 la nivelul membrelor și 6 la nivelul pieptului.  Aceștia înregistrează activitatea electrică a inimii sub forma unui semnal format din unde și segmente. Ulterior, înregistrarea va fi printată  și  analizată de către medic.

Aceste două investigații sunt disponibile în cadrul centrului medical Doctor Luca. Sună la numărul de telefon 0248 222 282 pentru investigații și detalii suplimentare.