De ce este atât de importantă ecografia de șold?

De ce este atât de importantă ecografia de șold?

Dacă ai născut recent, cu siguranță medicul de specialitate ți-a recomandat să efectuezi nou-născutului o ecografie de șold în primele 4-6 săptămâni de la naștere. De ce este nevoie de această ecografie și ce se poate întâmpla dacă este realizată la mai mult de 6 luni de la naștere?

Ecografia de șold este o investigație non-invazivă și total nedureroasă, care ajută la depistarea timpurie a displaziilor de șold.

Acest tip de ecografie este recomandat să fie efectuat într-un interval de 4-6 săptămâni, înainte ca femurul să se osifice.  Dacă displazia de șold este depistată precoce, vindecarea se poate realiza în 2-3 luni. Dacă trec mai mult de 6 luni de la naștere, singura metodă de depistare a displaziei de șold este radiografia de bazin, care implică expunerea la raze X, implicit doză minimă de iradiere.

Investigația este recomandată în special copiilor cu risc ridicat, în situațiile de naștere pelvină, torticollis congenital, precum și antecedentelor familiale de displazie.

Medicul neonatolog sau medicul pediatru pot recomanda această investigație, folosită de asemenea și pentru monitorizarea evoluției tratamentului.

Deoarece această investigație este non-invazivă, poate fi efectuată ori de câte ori este recomandată, chiar dacă intervalele de timp dintre investigații sunt relativ mici.

Este necesară o pregătire specială a nou născutului înaintea realizării ecografiei de șold?

Răspunsul este nu. Această investigație nu presupune o pregătire specială, însă există câteva recomandări pe care ți le va explica medicul de specialitate. Pentru ca bebelușul să stea liniștit în timpul efectuării investigației, este recomandat să mănânce cu puțin timp înainte.

Cum se desfășoară investigația?

Copilul este așezat pe partea stângă, apoi pe partea dreaptă. Persoana care însoțește copilul trebuie să țină cu o mână umărul bebelușului, iar cu cealaltă călcâiele, lipite unul de celălalt, pentru a limita mișcarea copilului în timpul efectuării ecografiei.

Va fi aplicat un gel în zona șoldului, iar examinarea se va face cu ajutorul unui transductor. Valorile utile în diagnosticare sunt:

  • Unghiul alpha de acoperire , mai mare de 60 de grade.
  • Unghiul Beta, sub 55 grade.
  • Indice de acoperire osoasă, mai mare de 50%.

Ecografia de șold durează, în general, undeva la 20 de minute. Interpretarea rezultatelor se face de către un medic ortoped pediatru, care va pune și diagnosticul.

De ce este periculoasă displazia de șold?

Această boală afectează dezvoltarea normală a articulației șoldului și apare în momentul în care femurul nu este poziționat corect, ieșind din articulația normală pe care o are cu bazinul.

Nu este cunoscută exact cauza care duce la apariția displaziei de șold la nou născuți, dar există factori de risc, ce îi accelerează instalarea. Printre aceștia se numără:

  • Înfășatul - Există o posibilitate ca luxația de șold să apară de la faptul că picioarele stau foarte strâns legate în fașă, iar acest lucru duce la instalarea displaziei de șold
  • Moștenirea genetică - Este foarte posibil nou născutul să moștenească această afecțiune de la unul dintre părinți.
  • Vârsta mamei - Riscurile de apariție a acestei afecțiuni sunt mai mari dacă vârsta mamei, la naștere, este de peste 35 de ani.
  • Sexul nou-născutului - Potrivit studiilor, fetele au un risc mai mare de a avea această afecțiune. Mai exact, riscurile sunt de 4 ori mai mari.
  • Poziția fătului în burtă - Dacă fătul are o poziție vicioasă în burta mamei sau cantitatea de lichid amniotic este mai mică decât în mod normal, riscul crește.

Displazia de șold nu produce simptome, de aceea este dificil pentru părinți să își dea seama dacă această afecțiune există sau nu. În cele mai multe din cazuri este descoperită târziu, în momentul în care copilul începe să meargă și se observă anormalitatea mersului.

Potrivit studiilor, aproape 5% din nou-născuți suferă de malformații la nivelul articulației șoldului, mai exact de luxații congenitale de șold. Singura modalitate de a le depista la timp este cea a ecografiei de șold.

Aceasta este singura investigație care ajută la depistarea precoce a displaziilor de șold, la nou născuți. Dacă nu sunt depistate la timp, acestea se pot transforma într-un handicap pe viață, tratabil ulterior numai prin intervenții chirurgicale costisitoare.

 

Dacă ai devenit recent părinte, te așteptăm cu cel mic la Centrul Medical Doctor Luca, pentru a scăpa de grija existenței unei displazii de șold. Pentru programări, ne poți contacta la numărul 0248.222.282.