De ce remediile naturiste și gargara cu alcool sau clor sunt doar simple mituri privind prevenirea infectării cu noul coronavirus?

Panica și anxietatea pot da naștere unui val de speculații și informații false, care la rândul lor, pot provoca un efect de domino cu efecte distructive. Cel mai des, aceste informații apar în mediul online, unde posibilitatea de a deveni virale este foarte mare. La fel de mare este și probabilitatea ca aceste informații să fie considerate adevărate de către o mare parte dintre cei care le citesc. Care sunt informațiile false legate de COVID19, pe care nu trebuie să le ”dai mai departe”?

Sursele oficiale sunt recomandate atunci când vine vorba de evoluția COVID19 la nivel național și mondial. Orice alt fel de sursă, care are un caracter îndoielnic sau care nu poate fi depistată exact aduce informației un potențial de știre falsă. Sunt câteva informații care au devenit virale în zona de online, dar care nu au niciun fundament științific.

Coronavirus este o mutație a răcelii comune

Coronavirușii sunt o ”familie” mai mare de viruși, care au proteine sub formă de țepi pe suprafața lor. O parte din acești viruși au omul drept gazdă inițială și pot cauza răceala comună. Altă parte din viruși, printre care și SARS CoV 2 au ca gazdă inițială un animal. Atât MERS, cât și SARS au avut ca gazdă inițială un animal, care a transmis virusul mai departe către om. 

 

Remediile naturiste previn infectarea cu noul coronavirus

Nu există nicio dovadă științifică în acest sens. Uleiurile esențiale, tratamentele și suplimentele alimentare homeopate, nu au niciun efect în ceea ce privește infectarea cu noul coronavirus. În cel mai bun caz, pe termen lung, pot ajuta la creșterea imunității organismului, dar efectul lor nu este imediat. Cele mai bune metode de prevenție rămân distanțarea socială și spălatul pe mâini cel puțin 20 de secunde, ultimul putând distruge proteinele, adică particulele de grăsime care ”leagă” virusul și implicit virusul.

Virusul este distrus la temperaturi mari

Această informație a circulat, la un moment dat, și pe canalele oficiale de informare. Este adevărat că un anume tip de viruși, precum răceala și gripa au o răspândire accelerată în sezoanele reci, dar acest lucru nu înseamnă că dispar definitiv atunci când temperaturile cresc. Există o posibilitate ca acest lucru să se întâmple, dar la fel de posibil este să nu. Oamenii de știință încă nu au dovezi clare privind acest aspect, iar informațiile existente nu sunt certitudini, ci presupuneri.

Pachetele din China sunt contaminate

Specialiștii sunt de părere că virusul COVID19 nu poate supraviețui pe scrisori și colete, riscul de contaminare din acest punct de vedere fiind cât se poate de redus. Cu atât mai mult cu cât durata medie de livrare a unui pachet din China este de câteva săptămâni.

 

Gargara cu alcool și clor

Vă sfătuim să nu încercați niciodată acest lucru acasă, pentru că nu o să vă alegeți decât cu arsuri sau cu diferite complicații grave ale aparatului respirator. Clorul și alcoolul se folosesc pentru dezinfectarea suprafețelor, nu pentru dezinfectarea cavității orale. Sub nicio formă această practică nu reprezintă o metodă de prevenire a infecției cu COVID19.

 

O altă informație pe care ar trebui să o ținem minte este că noul coronavirus nu este virusul cu rata cea mai mare de mortalitate. Iar acest lucru este demonstrat de statisticile existente. Ebola, de exemplu, are o rată de mortalitate mult mai mare decât COVID19, care a avut un grad de răspândire accelerată, prin contaminare comunitară.

 

 

Cele mai simple măsuri de protecție sunt și cele mai eficiente:

  • Evitați contactul cu persoanele care suferă de afecțiuni respiratorii acute
  • Stați în casă și ieșiti doar pentru urgențe
  • Respectați distanța de 1,5-2 m atunci când sunteți în spații publice.
  • Dezinfectați frecvent suprafețele și mâinile
  • Purtați mască sau orice alt tip de mijloc de protecție: fular, eșarfă.