Durerea în timpul actului sexual poate avea aceste cauze!

Durerea în timpul actului sexual poate avea aceste cauze!

Durerea în timpul actului sexual nu este normală. Aceasta poate avea intensități și localizări diferite, în funcție de cauza care o declanșează. În unele cazuri, poți resimți durere la nivelul abdomenului inferior sau la intrarea în vagin. Recomandarea este să fii foarte atentă la modul în care aceasta se manifestă și să te programezi pentru un consult de specialitate în cel mai scurt timp. Aceasta este singura metodă eficientă prin care poți afla exact afecțiunea de care suferi.

Durerea în timpul actului sexual sau dispaurenia este un simptom comun pentru mai multe afecțiuni. Unele dintre acestea pot fi afecțiuni ginecologice, altele pot avea legătură cu intestinul sau colonul. În unele cazuri, durerea în timpul actului sexual poate fi un semn al unor tulburări hormonale sau chiar structuri anatomice anormale.

Este foarte important să afli cauza apariției durerii în timpul actului sexual, iar acest lucru poate fi realizat în urma unui consult medical de specialitate.

Infecțiile genitale, principala cauză pentru durerea în timpul actului sexual

Dacă simți disconfort în timpul actului sexual, este foarte posibil ca aceasta să fie declanșată de o infecție genitală. Dacă această durere vine însoțită și de alte simptome precum mâncărimi, modificare a culorii și a mirosului secrețiilor, atunci cel mai probabil este vorba de o infecție. Cele mai des întâlnite tipuri de infecții genitale sunt infecțiile urinare, candidoza, tricomoniaza și vaginita bacteriană. Fiecare din aceste afecțiuni are o formă diferită de tratament, de aceea este recomandat un consult de specialitate atunci când observi aceste simptome cumulate. Medicul de specialitate este singurul care îți poate recomanda cea mai bună variantă de tratament, în urma unui consult de specialitate și a unui set de analize.

Chistul ovarian poate declanșa durere în timpul actului sexual

Chistul ovarian este o formațiune care se dezvoltă în timpul procesului de formare a ovulului. O mare parte din chisturile ovariane sunt necanceroase și pot produce diferite simptome pe care este greu să le ignori. Unul din aceste simptome este și durerea la contactul intim, alături de durere difuză la nivelul abdomenului inferior, sângerări vaginale post menopauză, dereglarea ciclului menstrual, precum și greață sau vărsături. Atunci când observi aceste simptome, primul pas este să te programezi pentru un consult de specialitate.

Fibroamele uterine pot duce și ele la dispaurenie

Fibromul uterin este destul de frecvent întâlnit în cazul femeilor peste 35 de ani. În general, această afecțiune este asimptomatică, însă atunci când apar simptomele, acestea sunt: senzația de presiune pelvină, constipație, durere pelvină, balonare, precum și durere la contact sexual. Pentru a genera simptome, fibroamele uterine trebuie să aibă dimensiuni considerabile. Statistic vorbind, aproape 80% dintre femei au cel puțin un fibrom uterin de-a lungul vieții.

Sindromul intestinului iritabil și durerea la contact sexual

Chiar dacă pare greu de crezut, există o legătură între sindromul intestinului iritabil și durerea care apare la contact sexual. Această afecțiune poate fi foarte dureroasă. Cu toate acestea, nu produce leziuni la nivelul colonului sau altor părți ale sistemului digestiv. Durerile abdominale, senzația de presiune la nivelul abdomenului inferior, diametrul crescut al abdomenului și durerea la contact sexual pot fi semne des întâlnite ale acestei afecțiuni. Sindromul colonului iritabil este o afecțiune care poate fi ținută sub control, cu ajutorul medicamentației.

Alte cauze care mai pot declanșa durerea în timpul actului sexual sunt: alergia la latex, radioterapie, chimioterapie, strângerea spontană a mușchilor vaginali, precum și histerectomia sau inciziile perineale.

Dacă simți durere în timpul actului sexual, nu amâna consultul de specialitate. Cauzele acesteia pot fi diferite, la fel ca și formele de tratament. În plus aceasta poate afecta considerabil calitatea vieții intime și implicit încrederea de sine.