Durerile în piept, simptom pentru afecțiuni gastrointestinale

Durerile în piept, simptom pentru afecțiuni gastrointestinale

În marea majoritate a cazurilor, durerile în piept sunt simptom pentru afecțiuni ale inimii. Cu toate acestea, în unele cazuri, durerile în piept pot fi de cauză non-toracică și pot fi un semn al unor afecțiuni gastrointestinale.

Manifestarea durerii în piept de cauză non-toracică este similară cu cea care apare în cazul bolilor de inimă: angină pectorală, senzația de gheară care strânge pieptul. Ca pacient, nu îți poți da seama de cauza exactă a acesteia decât dacă vii la un consult de specialitate, în care ți se pot recomanda și investigații suplimentare.

În cazul afecțiunilor gastrointestinale, durerea în piept apare din cauza unei funcționări proaste a esofagului. Intensitatea acesteia variază, la fel ca și durata de manifestare. Important este un lucru: în momentul în care observi că acest simptom apare din ce în ce mai des, mergi imediat la un consult de specialitate.

Boala de reflux gastroesofagian are ca simptom durerea în piept

Boala de reflux gastroesofagian sau BRGE este o afecțiune care apare ca urmare a funcționării necorespunzătoare a sfincterului gastroesofagian. Practic, acesta nu se mai închide corespunzător și o mare parte din sucul gastric ”vine înapoi”, către esofag. 

O parte dintre pacienți spun că nu mai pot dormi pe orizontală și că au nevoie permanent de o pernă, astfel încât trunchiul să fie puțin mai ridicat decât restul corpului, pentru a împiedica ”migrarea” sucului gastric. De asemenea, aplecările și ridicările de obiecte devin aproape imposibil de realizat, tot din același motiv.

Alte simptome care mai pot apărea sunt durerile de stomac, arsurile și răgușeala, precum și dificultățile în respirație.

În cazul acestei afecțiuni, durerea non-toracică apare în până la 65% din cazuri. Deoarece simptomele acestei afecțiuni se acutizează în perioadele stresante, boala este depistată destul de târziu, în marea majoritate a cazurilor.

Este foarte important să tratezi boala de reflux gastroesofagian încă din fazele timpurii. Dacă amâni consultul, este foarte posibil să apară complicațiile, precum ulcerări și sângerări.  

Cum poate fi diagnosticat BRGE?

BRGE poate fi diagnosticat în urma unui consult de specialitate, în care medicul efectuează un consult clinic, pe baza simptomelor și istoricului medical. Pot fi recomandate și investigații suplimentare, precum endoscopia digestivă superioară, manometria esofagiană și monitorizarea Ph-ului esofagian. În anumite cazuri, pot fi recomandate și radiografiile eso-gastro-duodenale.

Dacă este depistată în fazele timpurii, boala de reflux gastroeosfagian poate fi tratată medicamentos. Atunci când se află în stadii avansate, soluția de tratament este cea chirurgicală.

Mai sunt și alte afecțiuni gastrointestinale  care au ca simptom durerea de piept, cele mai multe dintre ele declanșate de o activitate anormală în esofag, care împiedică o mișcare normală a alimentelor. Această activitate anormală duce la probleme musculare ale esofagului, precum spasm esofagian sau acalazia esofagiană.

Ce poți să faci pentru a elimina durerile de piept?

Dacă ai o parte din simptomele menționate mai sus, iar frecvența acestora este ridicată, îți recomandăm un consult de specialitate. În cadrul Centrului Medical Doctor Luca, beneficiezi de o echipă dedicată de specialiști, pregătiți să te ajute. Pentru o acuratețe ridicată în ceea ce privește diagnosticul și imaginile obținute, Centrul Medical Doctor Luca dispune de un videoscop performant, pentru efectuarea endoscopiilor superioare și colonoscopiilor.

Pentru detalii suplimentare despre servicii și programări, puteți apela numărul de telefon 0248 222 282.