Pneumonia la copii: simptome si posibile tratamente

Pneumonia la copii: simptome si posibile tratamente

Atunci când cel mic are febră, tuse și durere în piept, este indicat să îl aduceți la un specialist pediatru. Aceste simptome pot fi comune mai multor afecțiuni medicale, printre care se numără și pneumonia. Mare atenție la simptome! Citește acest material pentru a afla câte tipuri de pneumonie există, care sunt simptomele și ce tipuri de tratament poate recomanda specialistul!

Pneumonia reprezintă o infecție la plămâni, cauzată de viruși sau bacterii. Din cauza acestei infecții, căile respiratorii sunt inflamate, iar mucusul este produs în exces. Rezultatul este unul nedorit: copilul nu mai poate respira normal, deoarece mucusul în exces reduce cantitatea de oxigen care pătrunde în organism. 

De câte tipuri este pneumonia?

Sunt mai multe tipuri de pneumonii existente, dintre care cele mai des întâlnite sunt:

 Pneumonia bacteriană- Cauzată de viruși și bacterii, precum ”streptococcus pneumonia”, ”haemophilus influenzae” și ”staphylococcus aureus”, caz în care pot fi prescrise antibiotice.

Pneumonia virală- Cea mai des întâlnită formă de pneumonie întâlnită la copii, produsă de virusul de gripă A sau B. Aceasta are o recuperare lentă, de până la patru săptămâni.

Bebelușii fac parte din categoria de persoane cu risc ridicat de infectare, din cauza sistemului imunitar scăzut sau în formare.

Care sunt simptomele pneumoniei?

În unele cazuri, simptomele pneumoniei pot apărea la 24-48 de ore după inflamarea căilor respiratorii. Alteori, evoluția este mai lentă, iar simptomele se pot instala chiar și la câteva zile după inflamare. Mare atenție la simptomele pneumoniei, care pot fi foarte ușor de depistat la cel mic.

  • Tuse seacă sau productivă
  • Respirație greoaie, șuierături la expirație
  • Febră
  • Bătăi accelerate ale inimii
  • Tremur al corpului
  • Durere toracică ce se poate accentua
  • Apetit scăzut, iritabilitate
  • Letargie și stare generală de rău

Foarte important de menționat este faptul că simptomele pot să fie diferite, în funcție de vârsta copilului și de istoricul medical. Nu fiecare copil va prezenta aceleași simptome sau la aceeași intensitate. De aceea este foarte important să vă prezentați cu cel mic la medicul specialist atunci când suspectați că micuțul ar putea avea pneumonie.

Ce tipuri de tratament există?

Sfatul specialiștilor Centrului Medical Doctor Luca este să vă prezentați cu cel mic pentru un consult atunci când observați o parte dintre simptome.

Mai important decât atât, până la un diagnostic clar, nu îi administrați micuțului niciun fel de tratament recomandat de alte mămici sau de alte persoane din diferite grupuri online de susținere. Singurul care poate prescrie un tratament este medicul pediatru, mai exact medicul pediatru care are istoricul medical al copilului și care a efectuat consultul. 

Atunci când forma de penumonie este ușoară, tratamentul poate fi făcut acasă. Foarte important de știut este faptul că tratamentul prescris se administrează pe toată perioada recomandată, chiar dacă simptomele dispar. Cazurile mai complicate necesită internarea.

În cazurile de pneumonie bacteriană, medicamentele pot fi administrate pe cale orală, la domiciliu. Simptomele se ameliorează după 48 de ore, iar tratamentul poate dura între 7-10 zile. În tot acest interval, copilul trebuie să consume multe lichide și să se odihnească. Schema de tratament cu antibiotic trebuie să fie respectată întocmai, pe toată perioada. Internarea este necesară în unele cazuri, pentru administrarea intravenoasă de antibiotic.

De regulă, după o săptămână febra dispare, iar după 4 săptămâni dispar durerea toracică și mucusul, iar după 6-7 săptămâni dispare și tusea.

Medicamentele pentru tuse nu sunt recomandate, dar ceaiurile cu miere și lămâie, care ameliorează tusea pot ajuta în tratament.

IMPORTANT: Nu este recomandată administrarea aspirinei pentru copii!

Dacă după primele 48-72 de ore cel mic nu dă semne vizibile de îmbunătățire a stării, are episoade de vomă sau rigiditate la nivelul gâtului, este indicat să reveniți la un consult de specialitate.