Scăderea inexplicabilă în greutate, simptom pentru chistul ovarian

Scăderea inexplicabilă în greutate, simptom pentru chistul ovarian

Multe din afecțiunile ginecologice sunt asimptomatice în fazele de început, de aceea pacientelor le este destul de dificil să își dea seama că este ceva în neregulă la nivelul zonei intime. Atunci când observi o scădere inexplicabilă în greutate, acesta poate fi un semn pentru chistul ovarian, iar primul pas pe care îl ai de făcut este consultul de specialitate.

Chistul ovarian este o afecțiune frecvent întâlnită în rândul pacientelor de vârstă fertilă și nu numai. În anumite cazuri, această boală afectează inclusiv adolescentele.

În general, simptomele chistului ovarian sunt destul de greu de identificat, acestea neproducând o stare mare de disconfort sau schimbări majore, care să atragă atenția pacientei. De multe ori, chisturile ovariene sunt descoperite întâmplător, în timpul unui consult ginecologic de rutină sau prin efectuarea unei ecografii.

Chiar dacă pare ”inofensiv”, chistul ovarian poate evolua în timp, mărindu-și dimensiunea și ducând frecvent la torsiune ovariană. În cazul torsiunii, durerea este severă și este frecvent însoțită de alte simptome, crescute ca intensitate.

Care sunt simptomele chistului ovarian și când apar?

În fazele inițiale, chisturile ovariene sunt mici ca dimensiuni și nu produc disconfort. Uneori, acestea se ”resorb” de la sine. În majoritatea cazurilor însă, dimensiunea chistului ovarian crește, acesta ajungând să pună presiune pe organele din jur. Acela este momentul în care apar și simptomele specifice, a căror intensitate și frecvență pot să difere de la caz la caz.

Balonare, simptom pentru chistul ovarian

Dacă ești constant balonată sau simți o senzație de preaplin după masă, chiar dacă ai mâncat foarte puțin, este recomandat consultul de rutină.

Constipație sau diaree

Tulburările de tranzit intestinal sunt frecvent asociate cu patologii ginecologice, contrar părerii general împărtășite. Dacă ai episoade frecvente de constipație, diaree sau dureri abdominale, urmărește cu atenție frecvența și intensitatea simptomelor și programează-te pentru un consult de rutină.

Chistul ovarian poate genera durere

Atunci când chistul ovarian are dimensiuni mai mari și pune presiune pe organele din jur, apare durerea. Aceasta poate să fie resimțită fie în timpul actului sexual, fie o durere lombară care se duce pe picior sau durere în partea inferioară a abdomenului, în funcție de localizarea chistului. Indiferent de forma și intensitatea durerii, acest simptom nu este unul normal și necesită investigații suplimentare, pentru diagnosticare exactă.

Scăderea neintenționată în greutate

Dacă observi că ai slăbit foarte mult și nu reușești să identifici cauza sau nu ai făcut schimbări în ceea ce privește alimentația și stilul de viață, recomandarea specialiștilor este să mergi la un consult de specialitate, pentru a elimina orice fel de grijă.

În cazul în care apare torsiunea ovariană sau ruptura ovariană, simptomele se diversifică: apar senzațiile de greață, vărsături, durere puternică și ascuțită, precum și febră, amețeală și puls foarte mare. Dacă resimți aceste simptome, considerate a fi urgențe medicale, adresează-te medicului de specialitate sau unei unități spitalicești din imediata apropiere. 

Un alt aspect care trebuie reținut este faptul că aceste simptome nu sunt specifice chisturilor ovariene și pot apărea în diferite alte patologii, ce pot aparține sau nu specialității Obstetrică-Ginecologie. Pentru a preveni complicațiile grave sunt recomandate consulturile de rutină și efectuarea de investigații imagistice, la recomandarea medicului de specialitate.