Care sunt principalii 5 factori care pot duce la disfuncția glandei tiroide?

Care sunt principalii 5 factori care pot duce la disfuncția glandei tiroide?

Disfuncțiile glandei tiroide pot atrage după ele o reacție în lanț, la nivelul funcționării altor organe. De aceea este recomandat ca screening-ul tiroidă și controalele de rutină să fie efectuate la intervale regulate de timp. În lipsa tratamentului, efectele pot fi devastatoare pentru organism. Există o serie de factori care pot declanșa dereglările glandei tiroide. Iată care sunt principalii 5 factori, de care trebuie să te ferești!

Principalele disfuncții tiroidiene sunt hipotiroidismul și hipertiroidismul, afecțiuni care vin cu o serie de simptome specifice precum:

Hipotiroidism

  • Oboseală
  • Depresie
  • Senzație de frig
  • Dureri musculare
  • Probleme cu digestia
  • Dificultăți de concentrare

 

 

 

Hipertiroidism

  • Tremurături, nervozitate
  • Senzație de căldură
  • Căderea părului
  • Ochi bulbucați

Există o serie de factori care pot declanșa disfuncții ale glandei tiroide, dincolo de predispoziția genetică. Cei mai importanți 5 factori din acest punct de vedere sunt:

Substanţele guşogene precum goitrina din anumite cereale sau glicozidele cianogene din varză şi cassawa produc guşă şi hipotiroidie. De asemenea, excesul de iod preluat din medicamente (amiodarone) sau substanţe de contrast pot produce hipo- sau hipertiroidism.

Cafeină în exces exacerbează simptomatologia hipertiroidismului.  Dacă ești băutor de cafea, te sfătuim să reduci  cantitatea zilnică de cafeină și să eviți ceaiurile sau sucurile care conțin cafeină. Excesul de cafeină poate produce disfuncții ale glandei tiroide.

 Alcoolul – Alcoolul este direct responsabil pentru declanșarea hipotiroidismului. Dacă îți dorești ca glanda tiroidă să funcționeze corespunzător, evită să consumi alcool sau consumă alcool în cantități reduse.

Fumat – Sulfocianura, substanță conținută de țigări, poate declanșa probleme ale glandei tiroide. Nu este suficient să reduceți consumul de tutun pentru acest lucru, ci să renunțați definitiv la acest obicei.

Deficitul de iod- Pentru a produce hormoni și pentru a funcționa corespunzător, glanda tiroidă are nevoie de iod. Atunci când organismul nu are suficient de mult iod, apar disfuncții ale glandei. Pentru a suplini aportul de iod, pot fi consummate alge de mare, fructe de mare, peste, nuci, sare iodată.

Din fericire, acești 5 factori declanșatori pot fi controlați sau eliminați din viața pacientului. Este nevoie de voință și perseverență. Rezultatele vor fi pe măsură, iar calitatea vieții se va îmbunătăți, cu siguranță!