Semnele care iți arată că nu bei suficient de multă apă

Semnele care iți arată că nu bei suficient de multă apă

Hidratarea este foarte importantă pentru organism și ajută la funcționarea optimă a tuturor organelor. Atunci când nu bei foarte multă apă, organismul începe să se resimtă și pot apărea disfuncții la un anumit interval de timp, mai ales dacă lipsa de hidratare este permanentă. Care sunt semnele care îți arată că nu bei suficient de multă apă și când e cazul să ajungi la un consult de specialitate?

Pielea uscată este unul dintre semnele faptului că nu bei suficient de multă apă și e cel mai evident. Dar nu este singurul. Sunt și alte semne la care trebuie să ai atenție maximă, pentru a nu dezvolta o afecțiune.

Senzația de foame și exces ponderal

Creierul nu poate face diferența între foame și sete, tocmai de aceea uneori poate da semnale contradictorii: tu să ai senzația de foame, când de fapt organismului îi este sete. Înainte de a aduce exces de calorii în organismul tău prin tot felul de gustări, verifică înainte de toate dacă îți este sete. Bea un pahar de apă, cu înghițituri mici. Este foarte posibil să încurci cele două senzații și mâncând, să nu faci altceva decât să acumulezi kilograme în plus.

Constipația, semn al lipsei de hidratare

Atunci când nu te hidratezi corespunzător, corpul tău va începe să absoarbă lichid din țesuturi și colon, lucru care duce la apariția constipației. Bând suficient de multă apă, vei avea un tranzit intestinal normal. Câteva soluții bune pentru a preveni constipația sunt consumul de fibre, cât și fructe sau legume proaspete.

Urina închisă la culoare

Când organismul nu are suficient de multă apă, rinichii elimină mult mai multe reziduuri în vezica urinară. De aceea, atunci când apa lipsește din organism, urina este mult mai închisă la culoare. Și un alt semn al lipsei de hidratare este și faptul că te duci foarte rar la toaletă. În mod normal, dacă urinezi de mai puțin de 6 ori pe zi, atunci este clar cazul să bei mai multă apă.

Dacă te hidratezi optim și urina tot are o culoare închisă, atunci este recomandat să mergi la un consult de specialitate, deoarece este posibil să suferi de o afecțiune renală.

Deshidratarea afectează și sistemul imunitar

O lipsă redusă de apă la nivelul organismului poate duce la slăbirea sistemului imunitar, ce nu mai poate să facă față virusurilor și bacteriilor. De aceea, este foarte posibil să observi că răcești mai des sau că infecțiile sunt recurente și se vindecă mai greu. Hidratează-te corespunzător!

Durerea de cap, semn de lipsă de hidratare

Dacă te doare des capul, poate să fie și de la faptul că nu bei suficient de multă apă. Deshidratarea forțează corpul să absoarbă lichide din toate țesuturile corpului, inclusiv de la nivelul creierului. În același timp scade și cantitatea de oxigen ce ajunge către creier, iar acest lucru poate intensifica migrenele. Pielea poate fi mult mai uscată și mult mai ridată decât în mod normal atunci când corpul tău nu beneficiază de hidratare corespunzătoare. Pot apărea inclusiv mâncărimi la nivelul pielii, fără să fie vreo afecțiune responsabilă de acest aspect. Oboseala continuă și durerile de articulații pot fi cauzate tot de lipsa cantității suficiente de apă din organism.

Mare atenție la cantitatea de apă pe care o consumi, corpul are nevoie permanentă de hidratare și de minim 2 litri de apă consumați pe zi.