Simptomele care îți pot strica sărbătorile. Cum să le eviți?

Simptomele care îți pot strica sărbătorile. Cum să le eviți?

Sărbătorile de iarnă sunt un motiv de relaxare, cu atât mai mult în acest an, care a forțat limitele fiecăruia dintre noi din cauza pandemiei COVID-19. Cu toate acestea, este foarte important ca în această perioadă, să eviți pe cât de mult posibil excesele de orice fel, în ideea de a recupera tot ceea ce ”ai piedut” de-a lungul anului. Acestea sunt cele 5 simptome pe care le poți resimți și care îți pot da peste cap nu numai organismul, cât și sărbătorile în sine. Fii atent la ele și încearcă să le eviți pe cât de mult posibil!

Cauza principală a apariției disconfortului în perioada Sărbătorilor de Iarnă este excesul. Cu toate acestea, simptomele care îți pot strica sărbătorile pot veni și din alte surse, unele dintre ele fiind cu totul și cu toul neașteptate. De unele dintre ele, probabil că nici nu ai auzit! Iată care sunt simptomele care îți pot strica buna dispoziție în această perioadă!

Tuse persistentă de la bradul de Crăciun

Știm că nu ai auzit de acest alergia la bradul de Crăciun, dar aceasta chiar există și se manifestă în perioada sărbătorilor, evident. Acesta a fost descoperită în Statele Unite ale Americii și este specifică acestei perioade din an. Reacția alergică este la cetină și acele de brad, drept pentru care afecțiunea a fost numită ”sindromul bradului de Crăciun ”.

Totul pornește de la faptul că bradul poate conține o diversitate de mucegaiuri cu potential alergen foarte mare. Alergia se manifestă prin respirație șuierătoare, tuse persistentă. Cei afectați sunt în principal copiii. Acest simptom poate fi evitat achiziționând un brad artificial, în mod evident, mai ales dacă știi că membri familiei suferă și de alte alergii, deci este clar că au o sensibilitate din acest punct de vedere.  

Depresia de Sărbători

Pentru unii, perioada sărbătorilor de iarnă poate fi un motiv pentru declanșare a depresiei. Cauza o reprezintă faptul că sunt singuri sau departe de familie și cei dragi, iar acest lucru îi face să privească perioada sărbătorilor cu multă nefericire în suflet. Soluția specialiștilor este ca dacă suferi de astfel de episoade, să faci lucruri care îți plac foarte mult, pentru a compensa lipsa celor dragi.

Durerile abdominale și greața

Excesele alimentare sunt la loc de cinste în această perioadă, care abundă într- o multitudine de feluri de mâncare, toate cu un conținut ridicat de grăsimi, prăjite, de cele mai multe ori. Pericolul din alimente stă la pândă în perioada sărbătorilor de iarnă de aceea îți recomandăm să eviti mâncatul excesiv, pentru a nu afecta sistemul digestiv și ficatul.

În acest fel, nu vei avea nici simptome precum  dureri de burtă, senzație de vomă și episoade de vărsături, o consecință a exceselor alimentare și a posibilelor toxiinfecții alimententare.  Mare atenție la ce alimente consumi și care este sursa lor!
 

Dureri de cap și amețeală

Aceste simptome pot fi date de norovirus, virusul care poate da peste cap Sărbătorile de iarnă. Norovirusul este cel care declanșează gripa stomacului, iar simptomele de manifestare sunt, printre altele amețeala, durerile de cap și durerile abdominale. Simptomele se manifestă, de obicei, la 24 sau 48 de ore după expunerea la virus și durează circa 1-3 zile. Norovirusul este extrem de contagios.  

Pentru a preveni infectarea cu acest virus, este nevoie să respectați toate regulile de igienă, mai ales în ceea ce privește alimentele, considerate a fi principala sursă de infectare. Spălați foarte bine fructele și legumele, mai ales dacă nu le preparați termic. Depozitați corect alimentele și respectați igiena în bucătărie, prin dezinfectarea constantă a tuturor ustensilelor de bucătărie folosite și a suprafețelelor.

Chiar dacă simptomele sunt asemănătoare noului Coronavirus, nu te îngrijora inutil. Observă cu atenție evoluția simptomelor, pentru a putea face diferența între afețiuni și ia măsuri atunci când observi că se instalează febra. Un consult de specialitate este indicat, pentru atenuarea acestora și o diagnosticare corectă.