Stresul, principala cauză a apariției problemelor digestive

Stresul, principala cauză a apariției problemelor digestive

De câte ori vi s-a întâmplat ca atunci când sunteți stresat să aveți probleme cu digestia? Iar aici putem vorbi de arsuri gastrice, balonare, meteorism abdominal, dureri abdominale sau orice alt fel de dereglări care pot afecta digestia și tractul digestiv. De ce apar acestea și care sunt soluțiile?

Stresul și alergiile alimentare sunt principalii vinovați pentru apariția problemelor digestive, atunci când pacientul nu are un istoric medical în acest sens sau nu are alte simptome asociate. Sunt studii care arată că sistemul digestiv răspunde la stres și la emoțiile puternice, moment în care secreția sucului gastric poate crește, generând tulburări funcționale la nivelul intestinelor. Mai mult, sistemul gastrointestinal comunică direct cu creierul la nivel hormonal.

În momentul în care nivelul de suc gastric din organism crește, apar senzațiile de arsură, precum și inflamarea esofagului altărui de contracții le nivelul intestinului subțire și colonului. Pe scurt, stresul afectează modul în care mâncarea se deplasează prin tractul digestiv, reducând cantitatea  bacteriilor benefice care asigură buna funcționare a intestinului.  Atunci când stresul este prelungit, poate declanșa apariția ulcerului gastric.

În momentul în care corpul își obține relaxarea datorită sistemului nervos parasimatic , contracțiile dispar, iar cantitatea de acid gastric este redusă.

Ce poate declanșa problemele digestive?

Problemele digestive pot apărea ca urmare a unor diete bogate în grăsimi, consumului de alcool, cafeină și băuturi care conțin îndulcitori artificiali. Certurile și presiunile la serviciu pot fi un alt factor, la fel ca și evenimentele personale cu puternic impact emoțional- divorț, despărțire, deces.

Care sunt simptomele tulburărilor gastro-intestinale?

În general, tulburările gastro-intestinale vin însoțite de o serie de simptome precum:

  • Greața și vărsăturile 
  •  Balonare 
  • Constipație 
  • Diaree 
  • Durerile abdominale 
  • Disfagie
  • Sânge în scaun
  • Dureri la nivelul pieptului

Atunci când acestea se permanentizează sau devin acute, este indicat un consult de specialitate. Diagnosticul este pus de medicul specialist gastroenterelog, pe baza examenului fizic și a istoricului medical al pacientului. Medicul specialist poate recomanda și investigații suplimentare, pentru a putea pune un diagnostic exact.

Există și altfel de soluții, cum ar fi cele care țin de managementul stresului. Terapiile cognitive-comportamentale sunt eficiente, din acest punct de vedere. Atunci când schimbați pattern-ul nociv- cel care produce stres, rezultatele nu întârzie să apară.

Eliminați din viața dumneavoastră toate activitățile care pot produce stres, declanșate de frica de a pierde controlul. Exercițiile și dieta pot aduce îmbunătățiri semnificative din acest punct de vedere.