Te doare gâtul? Acestea pot fi cauzele!

Te doare gâtul? Acestea pot fi cauzele!

Durerile în gât pot avea mai multe cauze și nu toate sunt legate de răceală sau de gripă! Majoritatea durerilor în gât apar în urma unei infecții și cele mai multe trec de la sine după o perioadă. Vezi care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor în gât și care sunt semnalele de alarmă din acest material!

Factorii de mediu și infecțiile bacteriene sunt cel mai des întâlnite cauze ale apariției durerilor în gât. Cu toate acestea, nu sunt singurele. Cauza durerii în gât este cea care declanșează anumite tipuri de simptome, de aceea este foarte important să știi că simptomele pot să difere și că tratamentul pentru durerea în gât poate fi diferit, de la caz la caz.

Ce alte simptome pot apărea odată cu durerea în gât?

În cele mai multe dintre cazuri, durerea în gât nu apare singură, ci însoțită de alte simptome. Acestea pot fi congestie nazală, strânut, frisoane și dureri de cap. Stabilirea cauzei care a dus la apariția durerii în gât este foarte importantă și ajută la diagnosticarea exactă a afecțiunii.

Forma pe care o poate lua durerea în gât diferă și ea, de la caz la caz.

Poate să fie o senzație de arsură, zgârietură sau chiar senzație de arsură, în funcție de cauza care o declanșează. Acestea sunt cele mai des întâlnite cauze care duc la apariția durerii în gât!

Alergiile

Alergiile la polen, praf sau aer uscat duc la apariția durerii în gât, acestea fiind unule din principalele simptome prin care acestea se manifestă. În momentul în care sistemul imunitar reacționează la alergeni, durerea în gât se instalează, alături de strănut, iritație la nivelul gâtului și congestie nazală. Poate să apară și tusea uscată sau productivă.

Răceala sau gripa

Durerea în gât este un simptom specific pentru răceală și gripă, infecții cauzate de virusuri, în 90% din cazuri. Tusea productivă sau seacă, rinoreea, durerile de cap și frisoanele pot fi simptome care să însoțească durerea la nivelul gâtului. Pentru un diagnostic exact, este nevoie de consult de specialitate.

Boala de reflux gastroesofagian

Boala de reflux gastroesofagian este una din cele mai des întâlnite afecțiuni gastrointestinale, ce apare ca urmare a funcționării anormale a sfincterului gastroesofagian. Acesta nu se mai închide corespunzător, de aceea tot conținutul din stomac trece în esofag. Simptomele refluxului gastroesofagian sunt cele de durere în gât și în piept, dar sub formă de arsură, cauzate de acidul gastric. Pentru a diagnostica exact această afecțiune, este nevoie de un consult de gastroenterologie. Tratamentul pentru această afecțiune este în mod evident diferit față de cel pentru celelalte afecțiuni, chiar dacă simptomul de durere în gât este comun.

Leziuni la nivelul gâtului

Tăierile, lovirile sau accidentările la nivelul gâtului pot duce și ele la apariția durerii în gât, la fel ca suprasolicitarea corzilor vocale. De asemenea, durerea în gât mai poate să apară și în urma blocării unor alimente la nivelul gâtului, ce poate să producă iritare.

Chiar dacă pare greu de crezut, inclusiv tonul ridicat folosit pentru perioade extinse de timp poate să ducă la apariția durerii în gât.

Ceea ce trebuie să observi cu atenție sunt simptomele care însoțesc durerea în gât. Este important să tratezi acest simptom încă din faza de început, pentru că atunci când durerea devine acută, poate duce la complicații.