Top 5 probleme pe care cel mic le poate avea în perioada verii. La ce să fii atent?

Top 5 probleme pe care cel mic le poate avea în perioada verii. La ce să fii atent?

Vara și soarele fac mereu casă bună, mai ales în ceea ce privește copiii. Este adevărat că soarele ajută la sintetizarea vitaminei D, care întărește sistemul imunitar al celor mici și îi ajută să își dezvolte dinții sănătos, precum și sistemul osos. Pe de altă parte, temperaturile ridicate pot reprezenta un pericol pentru copii,  ducând la apariția diferitelor tipuri de afecțiuni. Iată care sunt principalele 5 probleme pe care cel mic le poate avea în perioada verii.

Insolația

Insolația poate apărea ca urmare a unei expuneri prelungite la soare și la protejarea necorespunzătoare a pielii corpului și capului. Fiți atenți la simptome precum dureri de cap, amețeli, vărsături, febră și dureri musculare. Acestea sunt simptomele clasice ale insolației, manifestate atât la copii, cât și la adulți. Atunci când apar, vă recomandăm să veniți cu cel mic pentru un consult de specialitate, pentru a fi tratat corespunzător. De cele mai multe ori, tratamentele de acasă nu fac decât să înrăutățească situația celui mic.

Gastroenterita

De câte ori nu v-au spus cei mici că îi doare burtica? Durerile și crampele abdominale, alături de senzația de vomă, diaree și lipsa poftei de mâncare sunt simptome clare ale gastroenteritei. Gastroenteritata este contractată prin apa sau alimentele contaminate și este ușor transmisibilă. Un simplu strănut poate fi de ajuns pentru a infecta pe cineva. Un prim lucru pe care puteți să îl faceți atunci când apare așa numita gripă a stomacului este să vă asigurați că mențineți un nivel optim al hidratării și să modificați regimul alimentar al celui mic. Indicat este să veniți la un consult de specialitate, pentru un tratament cu adevărat eficient.

Otita

Știm că celui mic îi place apa, dar mare atenție din acest punct de vedere, pentru că o simplă bălăceală vă poate aduce la medicul ORL-ist. Vara este sezonul otitelor, provocate de microorganismele din apă sau traumatisme ale timpanului. Durerile de ureche, febra și iritabilitatea creascută a celui mic îți pot indica foarte clar că cel mic are o formă de otită. Pentru tratarea acesteia, este nevoie să ajungeți la un medic specialist, tratamentele efectuate acasă având o eficiență destul de scăzută. În general, pentru tratarea otitei simple este nevoie de 2-3 zile.

Conjunctivita

Senzație de mâncărime a ochilor și de ”nisip în ochi”? Cel mai probabil, cel mic are un episod de conjuctivită, o afecțiune destul de frecventă în rândul copiilor. Conjunctivita poate fi bacteriană sau virală, favorizată fiind de apa din piscine. Pentru a preveni această afecțiune, este foarte important ca cel mic să își spele foarte bine fața și mâinile la ieșirea din bazin. Pentru a trata această afecțiune, este important să veniți la un consult de specialitate.

Arsurile solare

Razele UV pot fi benefice, dar în anumite limite și în anumite condiții. Pielea sensibilă a copiilor poate fi foarte ușor afectată de razele UV, dacă nu respectați câteva reguli elementare de protejare a acesteia, precum:

  • evitarea expunerii în intervalele orare de risc maxim, precum 10.00- 17.00

  • folosirea cremelor de protecție cu factor ridicat pentru UVA și UVB

  • utilizarea obiectelor vestimentare lejere, din materiale naturale.

Arsurile solare pot apărea foarte ușor. Primele efecte ale arsurilor solare apar la 4 ore de la expunere, iar după 12 ore apar veziculele cu lichid. Atunci când se întâmplă acest lucru, vă recomandăm să aplicați comprese cu unguent hipoalergenic, care are în compoziție ingredient calmante. Sub nicio formă nu trebuie să spargeți bulele cu lichid, pentru că acest lucru sensibilizează excesiv pielea și poate genera complicații.

Pentru a vedea medicii disponibili în cadrul Centrului Medical Doctor Luca, puteți accesa următorul link. http://drluca.ro/specialitati/pediatrie