Trei sfaturi pe care să le urmezi în perioada sărbătorilor de iarnă, mai ales dacă ai aceste afecțiuni!

Trei sfaturi pe care să le urmezi în perioada sărbătorilor de iarnă, mai ales dacă ai aceste afecțiuni!

Excesele alimentare și sedentarismul sunt principalele pericole pentru sănătatea ta în perioada sărbătorilor de iarnă! De aceea, sfatul specialiștilor Centrului Medical Doctor Luca este să practici moderația, pe cât de mult posibil, atât în ceea ce privește alimentația, cât și consumul de alcool. De asemenea, dacă ai anumite afecțiuni, respectă recomandările medicului curant, pentru a preveni orice stare de disconfort în această perioadă!

Dacă ai hemoroizi, suferi de afecțiuni gastrointestinale, ai probleme cu hipertensiunea sau glicemia, respectă pe cât de mult posibil sfaturile de mai jos! Acestea te vor ajuta să eviți orice fel de disconfort în perioada sărbătorilor de iarnă.

Respectă recomandările alimentare date de medic, dacă ai hemoroizi

Excesele alimentare din perioada Sărbătorilor de iarnă pot duce la crize de hemoroizi sau le poate agrava, dacă acestea există. Programează-te pentru o consultație de specialitate înainte de Sărbători și întreabă medicul de specialitate ce restricții alimentare pot exista în cazul tău, pentru a nu agrava problema hemoroizilor. Sunt unele alimente care pot acutiza simptomele, cum ar fi cele picante sau foarte picante, de exemplu. Pe de altă parte, sunt și alimente pe care este indicat să le consumi, mai ales în această perioadă, pentru că îți pot ameliora simptomele. Toate aceste informații le găsești numai în cadrul unui consult de specialitate. Evită să cauți informațiile online, pentru că recomandările pe care le vei găsi sunt recomandări generale, care pot funcționa sau nu în cazul tău. Chiar dacă restricțiile alimentare vor fi mai severe, încearcă să le respecți, pentru că este spre binele tău.

Suferi de probleme digestive? Evită aceste lucruri!

Afecțiunile digestive pot crea și ele probleme, mai ales în această perioadă a sărbătorilor de iarnă. Tentațiile alimentare există peste tot și pare că oricât de mult ai încerca, nu vei reuși niciodată să te ții de regimul pe care îl ai. Și în cazul persoanelor cu probleme digestive, echilibrul și moderația sunt foarte importante. Mai mult decât atât, dacă ai fost diagnosticat cu o afecțiune digestivă, evită pe cât de mult posibil alimentele care pot irita mucoasa esofagului și care pot produce balonare sau fermentare. Evită dulciurile, alcoolul, cafeaua, băuturile carbogazoase și mâncărurile picante sau foarte grase, care pot înrăutăți simptomele pe care le resimți. Înlocuiește-le cu fructe și legume, alături de nuci sau semințe, care pot ajuta la echilibrarea pH-ului. Cu cât mâncărurile pe care le vei consuma în această perioadă vor fi mai sărace în calorii, cu atât mai bine îți va fi. Mare atenție și la zahăr, deoarece și acesta poate fi periculos pentru digestia ta.

Cel mai important lucru dintre toate, nu te aproviziona cu pastile care îți promit eliberarea instant de toate simptomele pe care le resimți. Acestea pot face mai mult rău decât bine, mai ales dacă vorbim de o afecțiune digestivă/gastrointestinală ce nu a fost încă diagnosticată.

Pentru a te asigura că totul va fi în regulă de sărbători, poate că ar fi bine să te programezi pentru o consultație Gastroenterologie, să te asiguri că afecțiunea pe care suspectezi că o ai nu este cumva în stadiu ceva mai avansat decât te gândeai. Orice afecțiune digestivă are nevoie de un tratament corect, recomandat de un specialist.

Monitorizează glicemia

Pentru persoanele suspecte de diabet sau persoanele care au nevoie să țină sub control glicemia, indiferent de afecțiunea de care suferă, este nevoie de o atentă monitorizare a glicemiei în perioada sărbătorilor de iarnă, când tentațiile sunt mari și la tot pasul. Respectarea dietei alimentare recomandate de medicul curant este o soluție foarte bună pentru a te asigura că nu vei întâmpina niciun fel de stare de disconfort. Mare atenție și la excesul ponderal pe care îl poți acumula foarte ușor în această perioadă! Încearcă, pe cât de mult posibil să faci mișcare și să găsești soluții pentru îmbunătățirea circulației. Acest lucru îți va ajuta tot organismul.

Ca ultim sfat, hidratează-te corespunzător. Corpul are nevoie de apă pentru a putea funcționa în parametri optimi.