Viroză sau COVID-19?

Viroză sau COVID-19?

Odată cu începerea școlilor, intrarea în colectivitate și venirea sezonului rece, a apărut o întrebare importanta, la care cei mai mulți dintre părinți așteaptă răspuns: cel mic are viroză respiratorie sau COVID-19? În ultimul an, virusul SARS-CoV-2 a suferit atât de multe mutații, încât prea puțini mai pot face diferența între simptomele unei viroze și simptomele COVID-19. Cum poți ști sigur ce afecțiune ai tu sau cel mic și când este cazul să te îngrijorezi?

Virozele respiratorii nu au dispărut, acestea există în continuare, alături de SARS-CoV-2. Din păcate, pentru că virusul a suferit foarte multe mutații, nu mai există în prezent diferențe notabile între simptomele celor 2 afecțiuni și mulți dintre pacienți pot fi induși în eroare.

Ce sunt virozele respiratorii?

Virozele respiratorii sunt afecțiuni des întâlnite în sezonul rece. Dacă nu sunt tratate corespunzător, acestea pot duce la complicații respiratorii, la fel ca și în cazul COVID-19.

Mai mult de 80% dintre virozele respiratorii sunt produse de virusuri, care afectează fie căile respiratorii superioare, fie pe cele inferioare. Cele mai des întâlnite tipuri de viroze respiratorii sunt răceala comună și gripa.

Răcelile sunt produse de rinovirusuri și coronavirusuri (altele decât SARS-CoV-2), iar virusurile gripale de tip A și de tip B sunt cele mai des întâlnite atunci când vine vorba de gripă.

Ca în cazul oricărui alt virus, și aceste virusuri care produc virozele respiratorii de sezon pot suferi mutații de la un sezon la altul.

Care sunt simptomele virozelor respiratorii?

Răceala comună se manifestă de cele mai multe ori prin simptome precum strănut, congestie nazală, dureri în gât și stare subfebrilă sau febrilă. Tusea nu este un simptom specific pentru răceală, aceasta apare în cazul gripei. Tot în cazul gripei pot să apară și simptome precum febra, durerile de cap, durerile musculare, strănut, secreție nazală și stare general de rău sau de oboseală.

Cauzele care duc la instalarea virozelor respiratorii țin de un sistem imunitar slăbit sau scăzut, precum și de alimentație necorespunzătoare. Factorii de mediu au și ei un rol important în declanșarea virozelor respiratorii și transformarea lor endemică sau pandemică. Umezeala poate să contribuie atât la slăbirea organismului, cât și la proliferarea virusurilor și bacteriilor, de exemplu.

În general, formele ușoare de viroze respiratorii durează între 5 și 10 zile, în condițiile unui tratament administrat corespunzător și respectării recomandării medicului de specialitate?

Și atunci...cum faci diferența între o viroză respiratorie și COVID-19?  

Analiza simptomelor nu este suficientă pentru diagnosticare. Din păcate, aceste afecțiuni au toate simptomele comune și cu greu poți observa diferențele. În acest moment, singura metodă de a face diferența este testarea, fie prin RT PCR, fie prin teste rapide antigen, care să infirme sau să confirme prezența SARS-CoV-2 în organism.

Abia după ce este eliminată posibilitatea infectării cu noul coronavirus, poți apela la medicul de familie pentru a obține un plan de tratament corespunzător.