Menopauza

Dacă nu ați mai avut ciclu menstrual în ultimele 12 luni și acest lucru nu se datorează vreunei afecțiuni, stresului sau unor medicamente, atunci vă puteți considera oficial la menopauză. Vârsta medie de instalare a menopauzei este de 51 de ani, însă procesul începe cu 8 – 10 ani înainte. Cunoscută sub denumirea de premenopauză, această perioadă este marcată de variatii hormonale, manifestate prin tulburari ale ciclului menstrual, tulburari ale dispozitiei afective, bufeuri, migrene, insomnie, transpirații nocturne etc.

Deși neplăcute, aceste simptome sunt trecătoare și pot fi ameliorate cel mai eficient printr-o combinație de exerciții fizice, dietă și tehnici de reducere a stresului. Îngrijorător este însă faptul că estrogenii au un efect protector asupra sistemului osos și asupra celui cardiovascular, iar în momentul în care corpul încetează să mai producă estrogeni, problemele cu adevărat grave sunt osteoporoza și bolile cardiovasculare. Vestea bună este că aceleași măsuri care vă ajută să treceți mai ușor peste simptomele neplăcute ale tulburărilor hormonale sunt și cele care vă protejează de aceste probleme grave de sănătate.

În concluzie, la menopauză stilul de viață sănătos este mai important ca oricând, însă cu cât începeți mai devreme, cu atât aveți mai multe beneficii. Femeile care nu iau măsuri încă din tinerețe ajung în medie cu 4 ani mai repede la menopauză și au parte de simptome mult mai severe.
Ce puteți face chiar acum pentru a vă îmbunătăți starea de sănătate și a vă simți mai bine, chiar dacă sunteți la menopauză? Ce spuneți despre învățarea unor noi deprinderi: ce să mâncați, cum și cât sport să faceți și cum să reduceți stresul? Dacă aveți simptome puternice este bine să discutați cu medicul dvs. și despre terapia de substituție hormonală.