Sarea alimentară – un pericol pentru sănătatea ta!

  • Consumul de sare a crescut exponenţial în ultimii ani – 9-15 g/zi
  • Conform ghidurilor internaţionale de bună practică medicală, aportul de sare optim pentru o dietă sănătoasă este de sub 6 g/zi
  • Contrar a ceea ce se crede, marea majoritate a sării (≥75%) vine din alimentele procesate (mezeluri, brinzeturi, conserve, paste etc) şi nu din adăugarea de sare în mîncare
  • Pe lîngă sare propriu-zisă (clorura de sodiu), alimentele procesate conţin aditivi alimentari (E-uri) care sînt, în majoritate, săruri de sodiu
  • Aportul alimentar de sare exagerat este responsabil de apariţia hipertensiunii arteriale sau de agravarea acesteia (crescînd astfel riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral şi insuficienţa cardiacă)
  • Independent de efectul asupra tensiunii arteriale, aportul crescut de sare determină risc crescut de:
    • accident vascular cerebral
    • hipertrofie ventriculară stîngă (îngroşarea peretelui inimii)
    • boli renale severe
    • cancer gastric, obezitate, osteoporoză, pietre la rinichi
  • In ansamblu, excesul de sare duce la o îmbătrînire precoce şi accelerată a vaselor de sînge!
  • Sarea determină rezistenţă la medicaţia antihipertensivă – sînt necesare din ce în ce mai multe medicamente, în doze din ce în ce mai mari, fără ca tensiunea să scadă la valori normale. Sarea din bucate devine astfel şi foarte scumpă!
  • Sarea duce la multe persoane la acumularea de apă în organism – cu apariţia edemelor

 Ce-i de făcut?

  • Evitaţi/limitaţi drastic alimentele procesate (conservate, fermentate, afumate etc)
  • Evitaţi concentratele de supe, mirodeniile „pentru grătar” etc – conţin circa 80% sare!
  • Creşteţi aportul de fructe şi legume proaspete – prin efectele potasiului conţinut se opun efectelor nefaste ale sării
  • Daţi gust la mîncare cu unele dintre sutele de mirodenii disponibile în zilele noastre!
  • Gustul acru (din lămîie, oţet etc) reprezintă un substitut eficient pentru „nevoia” de gust sărat

 

Dr. Paul Gusbeth-Tatomir
Medic primar nefrolog
Centrul Medical „Dr. Luca”