Mersul la piscină poate fi periculos! Află de ce!

Mersul la piscină poate fi periculos!  Află de ce!

Sezonul cald s-a deschis și odată cu acesta, și riscurile de a căpăta diferite tipuri de infecții, mai ales infecții ale urechii. Mare atenție la mersul la piscină sau bazin! Chiar dacă este relaxant și ”răcoritor”, fiți foarte atenți! Otita de piscină este o afecțiune care apare atât la copii, cât și la adulți!

Mersul la piscină vine cu avantaje pentru sănătate, dar și cu anumite riscuri, mai ales atunci când vorbim de piscine sau bazine ce sunt deficitare la capitolul calitate a apei.  

Otita de piscină este o afecțiune cât se poate de comună și apare cu predilecție în sezonul estival. Predispuși către această boală sunt în principal copiii, dar nici adulții nu sunt feriți de pericol.

Ce este otita de piscină?

Otita este o infecție a urechii și se manifestă prin inflamație acută sau cronică a membranei care acoperă conductul auditiv extern, în cazul otitei externe. În cazul otitei medii, inflamația se produce la nivelul cavității urechii medii.

Otita de piscină este o otită externă, ce apare în urma scăldatului în apă de o calitate îndoielnică, fie că vorbim de apa de piscină, bazin sau lac. Inflamația apare prin contractarea unei bacterii.

Netratate, atât otita externă, cât și otita medie pot duce la complicații, de aceea este importantă diagnosticarea în fazele timpurii ale afecțiunii, când simptomele abia ce s-au declanșat.

Care sunt simptomele otitei de piscină?

Fiind o inflamație produsă de o infecție, otita externă produce durere, în primul rând, durere ce este localizată la nivelul canalului auditiv extern. Alături de durerea acută a urechii, mai poate să apară și scăderea auzului, precum și scurgerile de lichide din ureche. Dacă infecția este într-un stadiu avansat, atunci poate să apară inclusiv febra.

Dacă nu este tratată la timp, otita poate duce la complicații grave, afectând nu numai urechea, ci și zonele învecinate, implicit osul mastoidian sau creierul.

Cum poate fi tratată otita de piscină?

Consultul de specialitate este primul pas pe care trebuie să îl facă pacientul atunci când observă simptomele specifice unei otite. În urma examinării clinice și a unor investigații suplimentare precum videoendoscopii nazo-faringo-laringiene, medicul de specialitate poate diagnostica exact atât afecțiunea, cât și stadiul ei evolutiv.

Tratamentul pentru otită este reprezentat, în marea majoritate a cazurilor de administrarea de antibiotice, numai la recomandarea medicului de specialitate. De asemenea, tratamentul poate fi și simptomatic, în vederea ameliorării febrei și a durerii.

Otita de piscină nu este singura afecțiune ce poate fi declanșată de scăldatul în locuri care au o calitate îndoielnică a apei. Pielea poate suferi și ea de pe urma acestor activități, așa că recomandăm să vă alegeți foarte bine locurile în care practicați această activitate!

Dacă ai simptomele specifice unei otite, programează-te acum pentru un consult ORL și o videoendoscopie nazo-faringo-laringiană, la Centrul Medical Doctor Luca!