Tot ce ar trebui să știi despre infecția cu Helicobacter Pylori și testul respirator

Tot ce ar trebui să știi despre infecția cu Helicobacter Pylori și testul respirator

Infecția cu Helicobacter pylori este un factor de risc în declanșarea gastritei, ulcerelor duodenale și chiar a cancerului gastric. De aceea, este nevoie ca această infecție să fie diagnosticată cât mai repede, atât pentru eliminarea simptomelor, cât și a riscurilor asociate. Diagnosticarea se poate realiza cu ajutorul unui simplu test respirator, total neinvaziv!

Posibil să fie auzit despre această bacterie, însă la fel de posibil este să nu știi cât de periculoasă este pentru sănătatea ta. Helicobacter pylori colonizeză mucoasa stomacului, iar metoda principală de transmitere este pe cale orală. Statistic vorbind, aceasta este una din cele mai des întâlnite infecții la om, care netratată sau nediagnosticată la timp, poate duce la complicații. 

Cum recunoști infecția cu Helicobacter pylori?

Sunt cazuri în care această infecție este asimptomatică. Însă atunci când apar simptomele, pacienții pot resimți durere în partea superioară a abdomenului, balonare, greață și vărsături sau chiar lipsa poftei de mâncare. În alte cazuri, din cauza complicațiilor, pot apărea simptome care produc un disconfort și mai mai mare.

De ce este periculoasă infecția cu Helicobacter pylori?

Acest tip de infecție crește riscul declanșării diferitelor afecțiuni gastrointestinale, printre care se numără gastrita cronică, ulcerul gastric și neoplaziile gastrice. Tocmai de aceea, diagnosticarea infecției este recomandată să fie efectuată cât mai repede de la instalarea primelor simptome, cu atât mai mult cu cât pacientul are un istoric familial pentru astfel de afecțiuni.

Testul respirator pentru depistarea infecției cu Helicobacter pylori

Acest test este neinvaziv și este una din cele mai eficiente metode de diagnosticare a infecției. Testul respirator este efectuat cu ajutorul unei aparat, conectat la un tub ce indică nivelul de amoniac din respirație. Fiind un test neinvaziv și nedureros, acesta este recomandat atât copiilor, cât și femeilor însărcinate.

Testarea durează între 10-15 minute, iar rezultatul este interpretat în timp real de către medicul de specialitate. Pentru a obține o acuratețe ridicată, pacientul este nevoie să respecte câteva reguli de bază.

Pregătirea pentru efectuarea testului respirator pentru detectarea H. pylori implică respectarea acestor sfaturi:

  • Pacientul nu are voie să consume alcool cu 3 zile înainte de efectuarea testului
  • Cu minim 3 ore înainte de acest test, este recomandat ca pacientul să nu fumeze
  • Dacă pacientul a urmat un tratament cu antibiotice, poate efectua testul respirator la un interval de 5-6 săptămâni după finalizarea tratamentului
  • Testul respirator poate fi efectuat la 2 săptămâni după ultima doză de antiinflamatorii, antisecretorii, medicamente care conțin bismut sau analgezice
  • Acest test trebuie efectuat pe stomacul gol
  • Pentru a nu stimula secreția de acid gastric, pacientul nu trebuie să mestece gumă în ziua testării
  • La nivel de alimentație, este recomandată evitarea legumelor care pot produce balonare, precum linte, fasole, soia sau mazăre.

Acesta este doar unul din testele ce sunt recomandate pentru diagnosticarea infecției cu Helicobacter pylori. Medicul de specialitate mai poate recomanda teste serologice, testări antigenice și prelevarea unei biopsii.  

Tratamentul pentru această infecție poate conține medicamente ce scad secreția gastrică, precum și antibiotice, iar după fializarea acestuia, pacientul mai trebuie să efectueze încă o dată testul respirator, astfel încât medicul de specialitate să poată evalua eficiența tratamentului.

Poți efectua testul respirator pentru depistarea infecției cu Helicobacter pylori la Centrul Medical Doctor Luca. Programează-te acum la o consultație gastroenterologie.